Švajcarska izručuje Orića BiH!

Izvor: Mondo, 25.Jun.2015, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska izručuje Orića BiH!

Švajcarski sud odobrio ekstradiciju bivšeg ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića Bosni i Hercegovini.

Foto: screenshot/YouTube

  Ministarstvo pravde BiH uputilo je juče Švajcarskoj zvaničan zahtev za izručenje Orića.

U pojednostavljenoj proceduri, švajcarski sud je odobrio ekstradiciju Nasera Orića Bosni i Hercegovini, navodi se u saopštenju, prenosi RTS.

O vremenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << izručenja se, kao što je uobičajeno, neće davati nikakvi podaci iz bezbednosnih i razloga zaštite ličnosti.

Orić je uhapšen pre dve nedelje na osnovu srpske poternice. I BiH i Srbija su tražile njegovu ekstradiciju.

Bio je komandant muslimanskih snaga, a Haški tribunal ga je osudio za ratne zločine po jednoj tački optužnice na dve godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine.

nakon žalbe na presudu, Orić je proglašen nevinim, pošto je Apelaciono veće u Hagu tada zaključilo "da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993, ali da "dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu".

Po izbijanju rata u BiH Orić je 20. maja 1992. postavljen na funkciju komandanta Štaba Teritorijalne Odbrane u Srebrenici, a od 1. jula 1992. i za člana Ratnog predsedništva Srebrenice.

Predvodio je, tvrdili su mediji uoči suđenja u Hagu, mnogobrojne napade na više od 50 srpskih sela 1992-1993, u opštinama Bratunac i Srebrenica.

Orić sa saradnicima je u julu 1995, pre nego Što je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu, evakuisani helikopterom na područje pod kontrolom Armije republike BiH.

Uskoro opširnije...

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ŠVAJCARSKA ODLUČILA: Naser Orić biće izručen Bosni, a ne Srbiji

Izvor: Kurir, 25.Jun.2015

Švajcarski sud odobrio ekstradiciju ratnog komandanta Nasera Orića Bosni i Hercegovini. Ministarstvo pravde BiH uputilo je juče Švajcarskoj zvaničan zahtev za izručenje Orića...Prema tvrdnjama bosanskog tužilaštva, Orić je ispitan 2008. po zahtevu Okružnog tužilaštva Bijeljina, a 2009....

Nastavak na Kurir...

Orića isporučuju BiH

Izvor: Danas, 25.Jun.2015

Beograd, Bern - Švajcarski sud odobrio je juče ekstradiciju bivšeg ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića Bosni i Hercegovini, potvrđeno je Danasu u švajcarskom Ministarstvu pravde...Kako su naveli, iz bezbednosnih razloga neće precizirati kada će on biti isporučen BiH. U švajcarskom Ministarstvu...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.