(Ne)zaboravljeni kontramiting: Niški naprednjaci vanredni voz platili više od 700.000, ali manje nego građani

Izvor: JužneVesti.com, 29.Jun.2023, 09:04

(Ne)zaboravljeni "kontramiting": Niški naprednjaci vanredni voz platili više od 700.000, ali manje nego građani

Iako to ranije nije bila praksa, jer je pruga loša i put do Beograda traje oko 7 sati - niški naprednjaci su na "skup nade" putovali vanrednim vozom koji su platili više od 730.000 dinara. Do prestonice su išli i svojim tradicionalnim prevozom - autobusima iz svih krajeva Srbije, ali koliko je autobusa došlo sa juga i koliko je za njih naplaćena putarina - iz “Puteva Srbije” su odgovorili da te podatke “nisu u mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da daju”.

"Skup nade" koji na kraju nije bio i "najveći skup u istoriji Srbije", ali jeste poslednji nastup Aleksandra Vučića kao predsednika SNS, održan je pre nešto više od mesec dana, a novinari Južnih vesti su za to vreme istraživali i to - ko je tražio vanrednu voznu liniju i koliko je to plaćeno. Do takvih informacija dolazi se zvaničnim Zahtevima, a iako je reč o jednostavnim informacijama, odgovore su odlagali mesec dana. Naprednjaci vanrednim vozom kreću na miting; foto: JV/Tamara Radovanović

Ipak, odgovori su stigli i prema podacima preduzeća Srbijavoz koje su dostavili novinarki Južnih vesti - voz samo za naprednjake, odnosno vanredna linija kojom su išli do Beograda i vratili se u Niš - uvedena je na zahtev Srpske napredne stranke, a kao kontakt osoba navedena je sekretarka niškog Gradskog odbora Aleksandra Božanić.

Njihov zahtev odnosio se na poseban voz, kapaciteta 640 punika i isto toliko karata u oba pravca.

Za ovaj vid prevoza do Beograda naprednjaci su izdvojili ukupno 738.540 dinara, što je prema broju traženih karata - 1.154 dinara po putniku, što je manje nego za druge građane koji povratnu kartu sa 20 % popusta plaćaju 1.540 dinara na redovnim linijama.

Niški naprednjaci sa transparentima, barjacima i majicama sa natpisima "Pink" i "Happy" i likom Aleksandra Vučića, 26. maja krenuli su u jutarnjim satima, a po njih je noć ranije stigao voz iz Beograda.

Na isti način, po završetku skupa, dan kasnije rano ujutru naprednjaci su se vratili u Niš.

Tog 26. maja je auto-putem do Beograda prošlo na stotine autobusa, većina njih prevozila je članove i simpatizere SNS-a, kao i one koji su bili uslovljeni da idu na miting i saslušaju šta poslednji put kao predsednik stranke ima da im kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.Naprednjaci i odlazak u Bepgrad; foto: JV / Tamara Todorović

Nije prvi put da naprednjaci organizovano autobusima odlaze tamo gde govori njihov lider, ali se nakon ovog, na koji su naprednjake prevozili i autobusi sa kosovskim registracijama, prvi put pojavila informacija da putarine za te autobuse nisu naplaćene.

To pitanje je na sednici Narodne skupštine postavila zvanično nadležnima i poslanica SSP iz Niša Jelena Milošević i pozvala ministra Gorana Vesića da dostavi izveštaj sa svih naplatnih rampi i naplaćenih putarina tog dana.

Da li je moguće da neko koristi auto-put i da ne plati putarinu? Da li to važi za sve građane ili je to privilegija samo onih ljudi koji idu na miting SNS? Da vidimo koliko je autobusa prošlo, koliko je putarina naplaćeno, a koliko je računa stornirano - pitala je Milošević u Skupštini. - zaključila je.

Novinari su te informacije takođe tražili od Puteva Srbije, ali ni mesec dana kasnije - nema odgovora.

Prvi put su na pitanja novinara 29. maja odgovorili:

Obaveštavamo Vas da su svi autobusi koji su u petak, 26.maja 2023. godine prošli kroz sistem naplate putarine i naplaćeni - odgovor je “Puteva Srbije”.

Iz ovog odgovora nije jasno da li to znači da oni koji su prevozili naprednjake jednostavno “nisu prošli kroz sistem naplate”, pa su novinari poslali i zvaničan Zahtev za pristup informacijama i u njemu tražili konkretne podatke.

Tražili smo evidenciju ukupnog broja autobusa koji su tog petka prošli kroz svih 20 naplatnih stanica sa juga do Beograda, kao i podatak koliki je iznos putarine za njih naplaćen.

Međutim, to su podaci koje Putevi Srbije, odnosno njihov Sektor za naplatu putarine - “nije u mogućnosti da dostavi”, a objašnjavaju i zašto:

Prema čl. 197. Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, sva motorna vozila se grupišu u pet različitih kategorija (IA, I, II, III, IV kategorija), zavisno od visine, težine i broja osovina motornog vozila. Autobusi, kao i sva druga vozila koja ispunjavaju propisane parametre, potpadaju pod III kategoriju u pogledu naplate putarine. Sistem naplate putarine motorna vozila prepoznaje isključivo prema pomenutim zakonom definisanim kategorijama i ne postoji mogućnost da se iz baze podataka “filtrira” isključivo određena vrsta motornog vozila, što je u ovom slučaju autobus. U skladu sa prethodno navedenim, nismo u mogućnosti da Vam dostavimo podatke koje ste tražili Vašim zahtevom - navode u odgovoru.

Novinari su zato uputili žalbu na ovakav odgovor Povereniku za informacije od javnog značaja.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.