Još jedan uslov Srbiji za ulazak u EU - brisanje prošlosti!

Izvor: KMnovine.com, 11.Jan.2020, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedan uslov Srbiji za ulazak u EU - brisanje prošlosti!

Iza opštih formulacija o "pomirenju" i "otvorenim pitanjima" kriju se i klipovi.


   
Ilustracija: KM novine    

Ako želi da napreduje u procesu pridruživanja EU, Srbija će morati da raskrsti sa svojom prošlošću! Ovaj zahtev zvanični Zagreb ugradio je u svoj program predsedavanja Evropskoj uniji, koje je Hrvatska 10. januara i formalno započela.

U tom dokumentu, u delu koji se odnosi >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << na proširenje, između ostalog, naglašava se da je važno poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i vladavine prava, doprinos regionalnoj saradnji i razvoj dobrosusedskih odnosa. Ovo poslednje uključuje prevladavanje nasleđa prošlosti, istinsko pomirenje i rešavanje otvorenih pitanja. Zagreb se "na papiru" založio za otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom i najavio da će podsticati i napredak Srbije i Crne Gore, ali uz puno ispunjavanje postavljenih kriterijuma.

Većina je ovakve formulacije "pročitala" kao najavu da će Zagreb, gde god bude mogao, ubacivati klipove u točkove našeg evropskog puta. Očekuje se da će Hrvatska, posebno sada kada predsedava EU, u svim telima Unije, a naročito u onim koji odlučuju o otvaranju novih poglavlja, insistirati na dugačkoj listi pitanja koja su njoj bitna: od rešavanja sudbine nestalih, pitanja arhiva, granice, sukcesije, imovine bivše SFRJ, položaja njihove manjine u Srbiji, do - suočavanja s prošlošću.

Inače, Hrvatska je proširenje EU zvanično unela u prioritete svog predsedavanja, u okviru tzv. četvrtog stuba, koji se odnosi na "Uticajnu Evropu". U ovom delu programa stoji i da se verodostojnost u međunarodnim odnosima odražava kroz odgovoran pristup prema neposrednom okruženju na Zapadnom Balkanu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je, na marginama ceremonije preuzimanja predsedavanja Savetu EU u Zagrebu, da ova zemlja ima odgovornost da promoviše i podrži svoje susede sa Zapadnog Balkana na putu reformi i približavanja Uniji. On je pozvao i da se samiti EU - Zapadni Balkan održavaju svake dve godine.

Prvi sledeći takav samit biće održan u maju, u Zagrebu, a Plenković je najavio da bi do tada trebalo da se usaglase promene u metodologiji pristupanja Uniji, na kojima najviše insistira francuski predsednik Emanuel Makron.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ranije je poručila da očekuje da se Hrvatska postavi objektivno i odgovorno i da neće unositi bilateralna pitanja u nastavak pregovora Srbije sa EU.

Inače, hrvatski premijer Plenković i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen otvorili su u petak sednicu dveju vlada i Komisije u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci u Zagrebu.

Fon der Lajenova je naglasila da su četiri prioriteta hrvatskog predsedavanja EU - Evropa koja se razvija, povezuje, koja štiti i koja je uticajna - takođe i prioriteti Brisela.




Hoće proširenje, ali da ne bude brzo

Suzana Grubješić, iz Centra za spoljnu politiku, kaže da je kampanja za predsedničke izbore u Hrvatskoj pokazala da je predsedavanje Hrvatske Savetu EU sporedna tema u odnosu na bilateralne odnose sa Srbijom:

- Hrvatska se zalaže za proširenje, ali ne želi da se ono desi brzo, zato nerešena bilateralna pitanja pokušava da ugura u proces pristupanja.



PROČITAJTE JOŠ:
RT: Formula dezintegracije: Da li će Srbija odustati od Kosova radi članstva u EU? - KM NovineSrbija bi mogla održati referendum o pristupanju EU. Ovo je najavio predsednik Republike Aleksandar Vučić. Prema anketama javnog mnjenja, većina Srba podržava evropske integracije, ali nisu spremni da se odreknu Kosova i Methije zbog toga. Stručnjaci veruju da će vlasti pronaći način da Kosovo de-jure ostane deo Srbije, ali de-fakto Beograd će izgubiti svoja prava na ovaj region.

PROČITAJTE JOŠ: 
Kvazi-demokratija u Evropskoj Uniji - KM NovineKao studentu Pravnog fakulteta nisu mi jasni ti dvostruki aršini koje Evropska Unija zahteva od pojednih zemalja koje su 'buduće članice'. Bili smo svedoci toga da je Hrvatska manipulisala pred stranim posmatračima o tobože 'poštovanju prava' Srba koji su kao nekadašnji konstitutativan narod svedeni na puku nacionalnu manjinu.

PROČITAJTE JOŠ: EU nastavlja ubijanje i progon Srba, za sada samo na KiM, bezobrazno gazeći Ustav i zakone R. Srbije - KM NovineU Srbiji nabujao Evropski šljam i razvrat - ustala je svaka šuša i protuva, koja ne zna kako u životu drugačije da dođe do veće svote novca. Na tom "evropskom" putu neizostavno je jedno - negiranje i opravdavanje masovnog ubijanja i progona Srba sa Kosova i Metohije.


KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK

Izvor: KM novine    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.