Gradonačelnik: Kanalizacija ne može da primi ovoliku vodu, radimo na rešavanju problema

Izvor: juGmedia, 09.Nov.2016, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik: Kanalizacija ne može da primi ovoliku vodu, radimo na rešavanju problema

LESKOVAC – Većina poplavljenih kuća će uvek biti ugrožene nakon velikuh kiša „jer se nalaze u depresiji“, pokušao je da objasni gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović dok je obilazio domove pod vodom u Bobištu.

Leskovački kanalizacioni sistem, po njegovim rečima, može da izdrži svega 40 litara kiše koji padnu po metru kvadratnom, sve preko toga dovodi do plavljenja i havarija.

Palo >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << je čak 80 litara za 24 časa i bilo je neminovno da se desi ovako nešto. U rekonstrukciju kanalizacionog sistema i čišćenje kanala u gradu i okolini smo uložili samo u poslednjih nekoliko godinaa  preko 30 miliona dinara. Kanalizacioni sistem je najskuplji kada je u pitanju izgradnja infrastukture jer te cevi mora da budu niže u odnosu na vodovodne cevi  i ostale instalacije. Naporno radimo da prođu još neki tenderi kako bi završili kanalizacionu mrežu u 17 sela u okolini Leskovca„, ističe Cvetanović.

Kako naglašava, lokalna samouprava neće odustati od svojih sugrađana i uvek će im pomagatri kada je to potrebno.

Stanje nije idealno. Ove potopljene kuće su i ranije bile ugrožene i biće ponovo. Pravljene su bez dozvola, bez plana,  a mi ćemo dati sve od sebe da im pomognemo jer su nam najbitniji životi naših sugrađana i njihovi domovi„, zaključuje prvi čovek Leskovca.

Kako saznajemo, zbog obilnih padavina ugroženo je i domaćinstvo gradonačelnika ali je on obišao većinu potopljenih kuća i obišao Tulovsku reku kod Bunibroda gde postoji opasnost da se ona izlije ako kiša nastavi da pada u jačem intezitetu.

KOJI KANALI SU OČIŠĆENI U OVOJ GODINI

Operativnim planom definisane su lokacije koje predstavljaju potencijalnu opasnost za pojavu poplava na široj teritoriji grada i radovi na ovim lokacijama su izvedeni počev od 15. avgusta 2016. godine. Do sada su u 2016. izvedeni radovi na sledećim lokacijama:

– Radovi na čišćenju korita „Hisarskog kanala“ u katastarskoj opštini Donje Sinkovce, ukupne dužine 1.100 metara.

-Radovi na sistemu kanala „Botunja“ na više lokacija, ukupne dužine 6 500 metara i to u katastarskim opštinama: Bunuški Čifluk, Donja Bunuša, Radonjica, Todorovce i Strojkovce.

-Radovi na delu korita „Rudarskog kanala“ u katastarskim opštinama Presečina i Šainovac, ukupne dužine 1.000 metara.

-Radovi na čišćenju korita „Nakrivanjskog kanala“ u katastarskoj opštini Nakrivanj, ukupne dužine 1.800 metara.

-Radovi na čišćenju odvodnog putnog jarka u katastarskoj opštini Šišince, ukupne dužine 1.200 metara.

-Radovi na zameni starih propusta u koritu kanala „Prgon“ u katastarskoj opštini Zalužnje.

-Radovi u katastarskoj opštini Lipovica i radovi u selu Razgojna na deonici „Babičkog potoka“.

Ukupna vrednost radova na napred nabrojanim lokacijama po ugovoru je 3.820.000 dinara.

Uključujući ovaj iznos, grad Leskovac je u poslednjih godina iz svog budžeta za zaštitu od poplava i za realizovane projekte na vodotocima II reda izdvojio u skladu sa svojim mogućnostima oko 34 miliona dinara.

Dragan Marinković

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Situacija u Leskovcu stabilna, sve službe u pripravnosti

Izvor: JuznaSrbija.info, 09.Nov.2016

Iako je u poslednja 24 časa na području Leskovca palo oko 80 litara po metru kvadratnom, situacija je za sada pod kontrolom...Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović obišao je ugrožena područja zajedno sa Dejanom Cakićem i pripadnicima Sektora za vanrednu situaciju...„Ranijih godina je usled...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.