Udvostručiti broj visokoobrazovanih

Izvor: B92, 25.Apr.2012, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udvostručiti broj visokoobrazovanih

Beograd -- Potpredsednica DS-a Jelena Trivan najavila je da će koalicija "Izbor za bolji život", ako bude u vladi, preduzeti niz mera da se broj visokoobrazovanih duplira.

Visokoobrazovanih stručnjaka u Srbiji trenutno ima 6,5 odsto.

Kao neke od mera koje će biti preduzete ukoliko Demokratska stranka bude deo nove Vlade, Trivan je na konferenciji za novinare najavila besplatan upis prve godine studija, subvencionisane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kredite kao i to da će država preuzeti odgovornost da svaki doktor nauka dobije posao.

"Ulaganje u obrazovanje i porodicu je strateški i osnovni interes ove zemlje", rekla je Trivan i dodala da uz sadašnji procenat od 6,5 odsto visokoobrazovanog kadra Srbija neće moći da odgovori potrebama novih investitora koji najavljuju dolazak u Srbiju.

Trivan je najavila i dodeljivanje novih stipendija, podsetivši da je do sada kroz Fond za mlade talente stipendirano oko 5.000 mladih i uspešnih ljudi, iako ni taj broj nije dovoljan.

Potpredsednica DS-a rekla je da je cilj i da svi učenici u Srbiji ubuduće dobijaju besplatne udžbenike.

"Prošle godine besplatne udžbenike je dobilo 228.000 đaka a cilj nam je da besplatne knjige dobijaju svi, a ne da to bude privilegija bogatih opština", rekla je ona.

Trivan je najavila i nove mere podrške i podsticanja rađanja u Srbiji tako što bi se i nezaposlenim porodiljama i trudnicama isplaćivala neka finansijska sredstva.

Kandidatkinja za poslanicu DS Ljiljana Lučić podsetila je da je u prethodnom mandatu nizom novih zakonskih rešenja pospešena pomoć porodicama u Srbiji kroz isplatu roditeljskih i dečijih dodataka, kao i da su nova rešenja u oblasti socijalne zaštite omogućila da se pomoć ukaže većem broj siromašnih građana.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.