Dupliranje broja viskoobrazovanih

Izvor: B92, 25.Apr.2012, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dupliranje broja viskoobrazovanih

Beograd -- Potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je danas da socijalna zaštita i obrazovanje moraju biti u fokusu buduće vlade Srbije.

Ona je najavila mere koje će ta stranka, ako pobedi na izborima 6. maja, preduzeti za dupliranje broja visokoobrazovanih u Srbiji.

"U pitanju je ozbiljan set mera", kazala je Trivan na konferenciji za novinare i navela da, između ostalog, obuhvata povećanje broja stipendija za mlade talente i subvencionisane kredite >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za obrazovanje.

Među merama koje je najavila su i povećanje budžeta sa sadašnjih 3,5 odsto na šest procenata, besplatna prva godina studija i obaveza države da zaposli svakog doktora nauka u zemlji.

"Ulaganje u obrazovanje i porodicu jedan je od osnovnih strateških pitanja ove zemlje", napomenula je Trivan, ukazavši da je obrazovanje najveći resurs države i da samo njegovim poboljšanjem može da se unapredi ekonomija i pomogne svaka porodica u Srbiji.

Srbija trenutno ima 6,5 odsto visokoobrazovanih, što je nedovoljno s obzirom na potrebe tržišta rada, kazala je ona i dodala da DS smatra da Srbija ima šansu da u naredne četiri godine duplira njihov broj.

Trivan je dodala da je DS zagovornik "politike života" i da se u tom smislu zalaže za ukidanje PDV-a na opremu za bebe, za šta je već preduzet prvi korak, kao i da svaka žena dok je trudna i na porodiljskom odsustvu prima pomoć.

Kandidat DS-a za poslanika Ljiljana Lučić rekla je da je ta stranka još od prve vlade nakon 2000. godine posvećena unapređenju sistema socijalne zaštite i da će se zalagati da se taj sistem i dalje reformiše.

Ona je podsetila da su u tom sistemu uvedene značajne novine te danas svako treće dete prima dečiji dodatak, deca samohranih roditelja i hendikeprirana deca primaju uvećani dodatak, a predviđena je i pomoć za porodice s jednim, dvoje, troje i četvoro dece.

Lučić je podsetila da je Zakonom o socijalnoj zaštiti uvedena svojevrsna penzija za roditelje, koji ne mogu da rade zbog nege hendikepiranog deteta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Udvostručiti broj visokoobrazovanih

Izvor: B92, 25.Apr.2012

Beograd -- Potpredsednica DS-a Jelena Trivan najavila je da će koalicija "Izbor za bolji život", ako bude u vladi, preduzeti niz mera da se broj visokoobrazovanih duplira...Visokoobrazovanih stručnjaka u Srbiji trenutno ima 6,5 odsto...Kao neke od mera koje će biti preduzete ukoliko Demokratska stranka...

Nastavak na B92...

Različito o ekonomskim merama

Izvor: B92, 26.Apr.2012, 14:40

Beograd -- Predstavnici izbornih lista poručili da su smanjenje nezaposlenosti i povećanje nivoa stranih invsticija ključni ekonomski ciljevi nove Vlade Srbije...Takođe, ono po čemu se stranke suštinski razilikuju su mere koje predlažu kako bi ti ciljevi bili ostvareni...Ekonomski stručnjaci...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.