Trivan: Dupliraćemo broj visokoobrazovanih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2012, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan: Dupliraćemo broj visokoobrazovanih

BEOGRAD -

Potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je danas da socijalna zaštita i obrazovanje moraju biti u fokusu buduće vlade Srbije i najavila mere koje će ta stranka, ako pobedi na izborima 6. maja, preduzeti za dupliranje broja visokoobrazovanih u Srbiji.

"U pitanju je ozbiljan set mera", kazala je Trivan na konferenciji za novinare i navela da, između ostalog, obuhvata povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << broja stipendija za mlade talente i subvencionisane kredite za obrazovanje.

Među merama koje je najavila su i povećanje budžeta sa sadašnjih 3,5 odsto na šest procenata, besplatna prva godina studija i obaveza države da zaposli svakog doktora nauka u zemlji.

"Ulaganje u obrazovanje i porodicu jedan je od osnovnih strateških pitanja ove zemlje", napomenula je Trivan, ukazavši da je obrazovanje najveći resurs države i da samo njegovim poboljšanjem može da se unapredi ekonomija i pomogne svaka porodica u Srbiji.

Srbija trenutno ima 6,5 odsto visokoobrazovanih, što je nedovoljno s obzirom na potrebe tržišta rada, kazala je ona i dodala da DS smatra da Srbija ima šansu da u naredne četiri godine duplira njihov broj.

Trivan je dodala da je DS zagovornik "politike života" i da se u tom smislu zalaže za ukidanje PDV-a na opremu za bebe, za šta je već preduzet prvi korak, kao i da svaka žena dok je trudna i na porodiljskom odsustvu prima pomoć.

Kandidat DS-a za poslanika Ljiljana Lučić rekla je da je ta stranka još od prve vlade nakon 2000. godine posvećena unapređenju sistema socijalne zaštite i da će se zalagati da se taj sistem i dalje reformiše.

Ona je podsetila da su u tom sistemu uvedene značajne novine te danas svako treće dete prima dečiji dodatak, deca samohranih roditelja i hendikepirana deca primaju uvećani dodatak, a predviđena je i pomoć za porodice s jednim, dvoje, troje i četvoro dece.

Lučić je podsetila da je Zakonom o socijalnoj zaštiti uvedena svojevrsna penzija za roditelje, koji ne mogu da rade zbog nege hendikepiranog deteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.