Ne razgovora se o rekonstrukciji vlade

Izvor: Politika, 08.Mar.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne razgovora se o rekonstrukciji vlade

Nije bilo nikakvog sastanka na tu temu, kaže Jelena Trivan

Predstavnici stranaka vladajuće koalicije demantovali su spekulacije da su postigli dogovor o rekonstrukciji vlade, odnosno ukidanju pojedinih ministarstava. Nikakav sastanak na tu temu nije održan, a kamoli da su već dogovorena i konkretna kadrovska rešenja, odnosno ko će ostati bez ministarske fotelje, kaže za „Politiku” Jelena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Trivan, portparol Demokratske stranke. Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić je na novinarsko pitanje o rekonstrukciji vlade samo kratko odgovorio „to nije bila tema razgovora”.

Suzana Grubješić, potpredsednica G17 plus,takođe je negirala postizanje dogovora o smanjenju broja ministarstava. Ona je, kako prenosi Beta, na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekla da ne zna da li je bilo razgovora o rekonstrukciji vlade i da ako ih je bilo G17 plus u njima nije učestvovao. Njena stranka je, kako je istakla, spremna za razgovore o tome, ali neće pristati na ukidanje Ministarstva za omladinu i sport.„Svakako nećemo dozvoliti ukidanje Ministarstva za omladinu i sport, jer sportisti i mladi najbolje predstavljaju zemlju”, rekla je ona i dodala da ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković odlično radi.

U proteklih godinu dana više puta se spekulisalo o smanjenju Cvetkovićevog kabineta, ali i pored javno izražene spremnosti da o tome razgovaraju članovi vladajuće koalicije, prema sopstvenom priznanju, nisu nikada o tome ozbiljno razgovarali niti je bilo koja stranka vladajućeg bloka izašla sa konkretnim predlogom.

Prema rečima Milana Nikolića, direktora Centra za proučavanje alternativa, za sada nema ni potrebe za takvim potezom. „Ne verujem da će skoro biti rekonstrukcije. Kod nas se stalno misli da je smanjenje broja ministarstava neki uslov za štednju. Može mnogo da se troši i sa pet ministarstava. Problem je što se zbog slabe privredne aktivnosti budžet slabo puni, a ne trošak koji pravi veliki broj ministarstava”, kaže on.

Nasuprot uveravanjima iz vladajućeg bloka da se ne razgovara o rekonstrukciji vlade, Đorđe Vukadinović, urednik „Nove srpske političke misli” smatra da ovoga puta spekulacije nisu potpuno neosnovane. Za takav potez, kako kaže, ima više razloga.

„Ova vlada je jedna od najglomaznijih u svetu, ima dosta resora za koje je očigledno da loše funkcionišu. U uslovima krize dobro je poslati, makar simboličnu, poruku građanima da vlada deli sudbinu naroda. Kada se ljudima kaže da stežu kaiš, onda i vlada mora da da neki doprinos. Ne bi to bila preterana ušteda, ali je simbolični gest”, kaže Vukadinović.

Za vladu bi, prema njegovim rečima, to bio dobar taktički potez jer bi na neko vreme odložila priču o vanrednim izborima, pošto bi se svi bavili time ko će da ode, a ko da ostane u vladi. Rekonstrukcija bi, ocenjuje Vukadinović, bila dobar i razuman potez i sa stanovišta političkog marketinga, ali bi istovremeno time vlada dala i svoj doprinos štednji.

J. Cerovina

[objavljeno: 09/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.