Jelena Trivan: Publika se neguje

Izvor: Blic, 02.Mar.2016, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelena Trivan: Publika se neguje

U Srbiji postoji dugogodišnja praksa nenegovanja čitalačke publike, kaže direktorka poznate izdavačke kuće "Službeni list".

Jezikom brojki, „Službeni glasnik“ je u protekloj godini objavio 186 naslova, od kojih su 14 ovenčani raznim nagradama, a Jelena Trivan, prvi čovek ove kuće proglašene za najboljeg izdavača na 60. Sajmu knjiga, kaže da je u ovoj godini plan još ambiciozniji.

Vorhol, Čomski...

- Pre desetak dana naše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izdanje „Đordano Bruno i komunikacija“ Aleksandre Mančić dobilo je nagradu „Nikola Milošević“. To nam je 14. priznanje koje me je, iskrena da budem, i lično obradovalo. „Službeni glasnik” nije od 2006. bio izdavač godine, nikada nije imao međunarodnu nagradu za izdavački poduhvat niti ovoliko nagrada u jednoj godini. Bila je ovo, i poslovno i kad je reč o nagradama, impresivna godina - kaže Jelena Trivan.

Govoreći o izdavačkim planovima u ovoj godini, između ostalog navodi da su već pokrenute nove edicije.

- Vladimir Kecmanović je prošle godine pokrenuo ediciju „Između krajnosti“, ediciju savremene publicistike. Izašle su knjige Muharema Bazdulja i Denisa Kuljiša, koje su vrlo tražene. Ove godine će se tu osim domaćih autora naći i Endi Vorhol. Goran Petrović nastavlja s edicijom „Srbija i komentari” i ove godine će objaviti istoriju društva srpske slovesnosti, odnosno kako je na začecima srpske države izgledalo ono što je danas SANU.

Leksikografiju u Srbiji danas čuva samo „Službeni glasnik” koji nastavlja da predano popisuje i opisuje srpske manastire, nacionalne parkove, srpske dijalekte i govore - navodi Jelena Trivan.

I Branko Kukić, Jovica Aćin, Gojko Tešić, Slaviša Orlović spremaju prave bisere srpske i svetske literature od Noama Čomskog, preko Džulijana Barnsa do zaboravljenog Oskara Daviča, kao i dela mnoštva savremenih srpskih pisaca.

Misionarski posao

Na jednoj od ranijih konferencija za medije ona je rekla da bi moto „Službenog glasnika“ mogao biti: Ovde nećete naći „Pedeset nijansi sive“.

- Ne bih olako srljala u zaključak o brojnosti publike za ono što „Službeni glasnik“ radi. Ima je naravno, mi smo izdavač kapitalnih dela i obraćamo se obrazovanoj publici, ali hoću da skrenem pažnju na sledeće: publika se neguje. U Srbiji postoji dugogodišnja praksa nenegovanja čitalačke publike. Ta praksa se razvija kroz nemar raznih institucija. Vrh ledenog brega je otkup knjiga kada ta tema dospe u žižu i kada se pokaže šta se čita i šta se otkupljuje.

A zaboravljamo da školske biblioteke većinom nisu obnavljane od osamdesetih. Umesto knjiga, presudni uticaj imaju mediji, pa kada građane edukujete rijalitijem i tabloidima umesto kulturnim i obrazovnim sadržajem, onda je prirodno da su najčitanije knjige blogerki i estradnih zvezda - priča ona, i ističe da u takvoj atmosferi „Službeni glasnik“ vrši misionarski posao.

- Novac koji zarađujemo komercijalno, bez pomoći države, ulažemo u kulturne aktivnosti. Dakle, uložimo u ono što je i za buduća pokoljenja... Čuvamo od zaborava najudaljenije krajeve u kojima žive Srbi kroz ediciju „Koreni”. Naši leksikografi popisuju i opisuju delove Srbije koji nisu opisani. Izdajemo rečnike naših narodnih govora poput pirotskog i užičkog koji će uskoro izumreti i tako čuvamo od zaborava govore, reči, običaje... - objašnjava Trivanova. Napominje i da je „Službeni glasnik” zajedno sa vladikom Jovanom radio na obnavljanju pakračke biblioteke, koja je jedna od najstarijih koju srpski narod ima.

Obnova biblioteke

- Spaljivana je 1941. i devedesetih, zgrade su izgorele, a rukopisi iz XV veka preživeli. Ponosni smo na tu obnovu. Međutim, kada je nedavno patrijarh Irinej bio u Pakracu, svi naši mediji su se bavili hrvatskim ministrom Hasanbegovićem, a ne kulturnim i istorijskim značajem tog dvora i biblioteke - zaključuje Jelena Trivan.

MLADI NI SMS NE PIŠU PRAVILNO

- Kada „Službeni glasnik“ pošalje dopis javnim preduzećima da zajednički obnovimo sve školske biblioteke za koje lokalna samouprava nema novca, na taj dopis odgovori samo Javno preduzeće „Groblja“. To vam je simbolička slika kakvo je mesto knjige. Onda nek nas ne čudi što mladi ljudi ne umeju ni pravopisno ispravan SMS da napišu, a ne nešto drugo - rekla je Jelena Trivan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.