DS, SPS, G17 i LDP: Kako do rešenja pitanja Kosova

Izvor: S media, 24.Maj.2011, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS, SPS, G17 i LDP: Kako do rešenja pitanja Kosova

Razgraničenje Srba i Albanaca najbolje rešenje za Kosovo, ponovili socijalisti na Tanjugovom okruglom stolu.

Socijalisti veruju da je razgraničenje Srba i Albanaca najbolje rešenje za Kosovo, LDP ocenjuje da je to "u suštini dobra ideja" - ali da je za nju kasno, demokrate ističu da će se dijalog Beograda i Prištine svakako završiti rešavanjem pitanja statusa, a G17 ukazuje da ne može biti "novih rešenja" bez >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << EU i NATO.

Osvrćući se na pitanje južne pokrajine, učesnici Tanjugovog okrugog stola - predsednik SPS Ivica Dačić, potpredsednici DS, LDP i G17 plus - Jelena Trivan, Ivan Andrić i Vlajko Senić - složili su se da se do rešenja može doći samo razgovorima.

Po Dačićevim rečima, Srbija polako gubi Kosovo i Metohiju i što pre bi trebalo nešto da preduzme - dok još nije kasno.

"Iz dana u dan se nalazimo u nepovoljnijem položaju. Rezolucija 1244 je, ispostavilo se, prevara. Dok smo mi poštovali Ustav i međunarodno pravo, neke zemlje međunarodne zajednice su iza leđa Srbije priznale nezavisnost Kosova i Metohije", primetio je Dačić.

Dačić je zaključio da bi bilo u interesu srpskog i albanskog naroda da dođe do razgraničenja i mirnog života jednih pored drugih, jer je "to jedino realno", iako veruje da Albanci taj predlog neće prihvatiti. "Ali, sa druge strane, dokle će međunarodna zajednica da govori da taj predlog nije dobar, jer ga Albanci ne prihvataju. Međunarodna zajednica želi mir, a ne stavljanje stvari pod tepih", ukazao je Dačić.

Potpredsednica DS Jelena Trivan smatra da razgovori Beograda i Prištine, koji su u toku, za Albance predstavljaju tehnički dijalog, a za srpsku stranu dijalog koji će u krajnjem dovesti do rešenja statusa.

"Naša situacija nije dobra, jer smo došli do situacije da je Kosovo proglasilo nazavisnost, ali je bolja nego što je je bila, jer je Srbija u ovom dijalogu pokazala konstruktivnost, kreativnost, spremnost za razgovor i drugačije lice koje je razumljivije Evropi", dodala je ona.

Potpredsednica DS smatra da je zato sada pravi trenutak da se ta politička prednost preokrene u konkretnu dobiti i da u tom smislu treba pokretati nove razgovore, jer javna debata ne može da škodi.

Potpredsednik LDP Ivan Andrić ocenio je da je ideja o podeli Kosova, koju je izneo Dačić, "u suštini dobra", ali da je sada kasno za tako nešto.

"Ideja o razgovorima (o podeli) ima našu podršku, ali je sada kasno za to. Takođe, podela bi uticala i na otvaranje pitanja na jugu Srbije, Makedonije i Crne Gore", rekao je Andrić.

Prema njegovim rečima, Dačićev pristup je dobar jer podrazumeva dogovor srpske i albanske strane. "Dok se čekaju velika rešenja trpe životi ljudi", primetio je Andrić.

Ragmi Mustafa otcepljuje jug Srbije!

Nagrade Beogradski pobednik najboljim privrednicima (VIDEO)

Zahteva se procesuiranje Ivice Dačića?

Po njegovim rečima, ideja o "dve Nemačke" bila je na stolu 2006, ali je tadašnja državna politika koju je vodio Vojislav Koštunica "dovela do najgoreg rešenja za građane nesrpske nacionalnosti na Kosovu".

Potpredsednik G 17 Vlajko Senić ocenio je da ne može biti bilo kakvog novog rešenja za Kosovo bez podrške EU i SAD.

"Ako Srbija i dalje bude vojno neutralna, nećemo imati šanse da pomognemo ljudima na Kosovu. Partnere treba da tražimo u zemljama koje utiču na odluke", istakao je Senić.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Jelena Trivan,   NATO

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.