Prištinski specijalci pretukli trojicu Srba na Brnjaku, dvojica sa teškim povredama glave i grudnog koša

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2021, 07:43

Prištinski specijalci pretukli trojicu Srba na Brnjaku, dvojica sa teškim povredama glave i grudnog koša

Dvojica od trojice Srba koje su jutros pretukli pripadnici specijalnih policijskih jedinaca Rosu na administrativnom prelazu Brnjak, zadobili su teške telesne povrede i hospitalizovani su na odeljenju hirurgije KBC Kosovska Mitrovica, izjavio je za Tanjug direktor te zdravstvene ustanove Zlatan Elek.

Elek je naveo da su Dragiša Vlašković i Zoran Tomović primljeni sa teškim kontuzionim povredama glave, grudnog koša i tela koje su posledice udaranja, gaženja i šutiranja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Dodao je da je njihovo zdravstveno stanje trenutno stabilno, ali promenljivo.

"Zabrinjavajuće su psihičke posledice koje će sigurno ostati. Oni su dovedeni u pratnji policije pod rotacijom, vidno uplašeni i prepadnuti", rekao je Elek.

On je rekao da su povređeni hospitalizovani na odeljenju hirurgije, gde se odvijaju sve dalje dijagnostičke procedure, a više informacije o njihovom stanju biće poznato u večernjim satima.

Trećem pretučenom Srbinu, Jovanu Takovu zdravstvena pomoć pružena je u Domu zdravlja Zubin Potok.

Pripadnici Rosu jedinica koje se nalaze na prelazu Brnjak u opštini Zubin Potok napali su trojicu lokalnih Srba - Dragišu Vlaškovića, Zorana Tomovića i Jovana Takova.

Vlašković: Pošao sam sa prijateljima da sečem drva, izbacili su me na asfalt, udarali po leđima, po ustima, izbili mi zub, psovali…

Dragiša Vlašković, jedan od trojice Srba kojeg su pretukli pripadnici specijalnih policijskih jedinaca Rosu na administrativnom prelazu Brnjak, ispričao je za Kosovo onlajn da su im pretili i psovali ih, kao i da su ga udarali po leđima i ustima i izbili mu zub.

Svečlja:Ne očekujemo eskalaciju na severu Kosova i Metohije

Ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija Dželal Svečlja izjavio je danas da ne očekuje eskalaciju situacije na severu Kosova i Metohije.

"Ne očekujemo eskalaciju. Čini se da nema energije u paralelnim strukturama da bi do toga došlo. Ono za šta se Srbija bori od oslobođenja Kosova je borba protiv državnosti Kosova. Ova njena odluka nas ne iznenađuje. Spremni smo za susedske odnose sa svim susedima koji su konstruktivni", rekao je Svečlja za albanski A2CNN, prenosi Ekonomija online.

On tvrdi i da je odluka o reciprocitetu sa registarskim tablicama poštena i zakonita i da svako ko tvrdi suprotno dovodi u pitanje suverenitet Kosova.

Vlašković koji je, kako navodi Kosovo onlajn, pretučen kada je sa dvojicom prijatelja pošao da seče drva, naglasio je da nije bio na barikadama.

"Nešto su vikali na albanskom, ja nisam razumeo, izbacili su me na asfalt, udarali po leđima, po ustima, izbili su mi zub", naveo je Vlašković.

Vlašković kaže da je "bilo krvi" i da je tražio vodu, ali da niko nije hteo da mu je da.

"Psovali su nas, i majku, pobićemo vas. Da li su sada posumnjali da idemo na barikade, ne znam", rekao je Vlašković.

Građani nezadovoljni odlukom Prištine o zameni registarskih tablica i dalje protestuju na severu Kosova i Metohije, kod prelaza Jarinje i Brnjak, gde su raspoređene Specijalne jedinice Rosu.

Na sever Pokrajine i dalje se može jedino pešice.

Transparenti "Dobrodošli u ZSO" uklonjeni i u Novom Brdu

Kosovska policija uklonila je transparente sa natpisima "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština", koji su postavljeni u opštini Novo Brdo u znak podrške protestima Srba na Jarinju i Brnjaku zbog zabrane ulaska na KiM automobilima sa srpskim registarskim tablicama i nepoštovanja Briselskog sporazuma.

Kosovo onlajn objavio je i snimak, na kojem se vidi kako policija skida transparent, koji je noćas postavljen.

Pripadnici kosovske policije sinoć su skinuli bilbord sa istom porukom u Ranilugu, a poruke "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština" postavljene su i na severu Kosovske Mitrovice i u Gračanici.

Kosovska policija privela je juče trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord "Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština" i uklonila ga.

Privedeni Srbi morali su da napišu izjave u policiji, posle čega su pušteni, a rečeno im je da će svako ko postavlja bilborde tog sadržaja biti uhapšen "jer to predstavlja provokaciju".

Formiranje ZSO je obaveza koju je Priština preuzela Briselskim sporazumom iz 2013. godine, a koju još nije ispunila.

Petković: Brutalna i zastrašujuća primena sile 

Danas smo svedočili brutalnoj i zastrašujućoj primeni sile od strane pripadnika specijalnih jedinica Rosu, koji su u blizini administrativnog prelaza Brnjak pretukla trojicu srpskih mladića, stoji u saopštenju direktora Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petra Petkovića.

Zoran Tomović, Jovan Takov i Dragiša Vlašković napadnuti su i pretučeni bez ikakvog povoda i razloga, nikoga nisu provocirali, već su postali mete samo zato što su Srbi.

Beograd od početka izbijanja krize poziva na uzdržanost i mir, a Srbi sa severa Kosova i Metohije, koji samo brane pravo na slobodu, ni jednog trenutka nisu dali nikakav povod za ovakvu primenu sile.

Mi fizičko nasilje, maltretiranje i napad na srpski narod na Kosovu i Metohiji nećemo tolerisati i to svi moraju dobro da shvate.

Da budem sasvim jasan. Za današnji stravičan incident direktno je odgovoran Aljbin Kurti, kome je od samog početka krize jedini cilj nasilje i odmazda nad golorukim narodom na severu pokrajine, koji samo brani svoje pravo na život. Kao što smo više puta upozoravali, reč je o čoveku spremnom na ogoljeno nasilje zarad ostvarenja svojih političkih ciljeva. Sada je više nego jasno da njega ne zanima nikakav dijalog, ni rešenje krize izazvane nepoštovanjem Briselskog sporazuma, već ga zanima da na silu pokušava da osvoji sever Kosova i Metohije.

Zbog toga molim Srbe da ostanu pribrani i mirni, da ne nasedaju niti odgovaraju na provokacije kojih će sigurno biti, jer to je jeste cilj onih koji su danas izveli ovakav akt bezumlja, zaključio je Petković.

Srpska lista: Neosnovano privođenje Srba

Srpska lista najoštrije je danas osudila neosnovano privođenje Srba koji su, kako navode, u skladu sa Briselskim sporazumom koji je deo pravnog sistema Prištine pozivali na ispunjenje obaveza Prištine i formiranja Zajednice srpskih opština.

"Ovim hapšenjem imamo paradoksalnu situaciju da se hapse Srbi koji su samo poštovali ono što je Priština potpisala pre 3078 dana u vezi formiranja Zajednice srpskih opština, ono što je Priština u svojoj Skupštini ratifikovala, a što je našem narodu garantovala Evropska unija", ukazuje Srpska lista u saopštenju.

Oni podsećaju da je Zajednica srpskih opština nastala kao ideja Visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton pre više od osam godine, te se postavlja pitanje hoće li albanski policajci hapsiti i gospođu Ešton, ili druge evropske predstavnike ako smognu snage da ih podsete da se preuzete obaveze moraju ispuniti

Kosovska policija privela je juče u policijsku stanicu trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština", saopštio je direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković.

Pripadnici KPS skinuli su potom bilbord, a mladiće odveli u policijsku stanicu.

Tanin: Sve strane da se pozabave pitanjem implementacije mera

Šef Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) Zahir Tanin pridružio se danas međunarodnim partnerima u pozivu svim stranama u dijalogu Beograda i Prištine da se pozabave pitanjima implementacije mera, u vezi sa registarskim tablicama, kroz uspostavljene mehanizme dijaloga.

Tanin, koji je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN na KiM, rekao je da to treba učiniti u znak podrške slobodnom kretanju ljudi i robe, i u interesu stanovništva.

Kako se navodi u saopštenju UNMIK-a, Tanin "podseća sve strane" u dijalogu da jednostrane akcije nose opasnost od eskalacije i da se moraju izbegavati u interesu mira, bezbednosti i sigurnosti stanovništva.

"Pozivam sve strane da pokažu odgovorno vođstvo i preduzmu hitne korake kako bi izbegli tenzije kroz proces političkog dijaloga", poručio je Tanin.

EU poziva na hitnu deeskalaciju situacije

Evropska unija pozvala je sinoć na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova i poručila da se sve provokacije ili jednostrane akcije moraju izbeći jer bi one bile direktno protiv interesa građana u regionu.

"Pozivamo rukovodstvo Beograda i Prištine da preduzmu odgovoran pristup i da kroz dijalog uz posredovanje EU izbegnu svaku dalju eskalaciju, ponovo uspostave mirnu atmosferu i rade na postizanju ostvarljivih rešenja. U interesu je svih da nađu način kojim bi se omogućila sloboda kretanja i poboljšao svakodnevni život ljudi", navodi se u saopštenju visokog predstavnika EU za spoljne poslova Žozepa Borelja povodom situacije na severu Kosova.

"Dijalog uz posredovanje EU jedina je platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja i mi snažno pozivamo obe strane da ga u potpunosti iskoriste", naglasio je Borelj.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove se još jednom ističe da svi sporazumi postignuti u procesu dijaloga uz posredovanje EU od njegovog početka 2011. ostaju validni i obavezujući za obe strane.

"Prethodni sporazumi predstavljaju značajan element za sveukupnu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. EU i njene države članice pozivaju Kosovo i Srbiju da bez odlaganja i u potpunosti poštuju i primene sve svoje obaveze proistekle iz dijaloga", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Četvrti dan blokada na Jarinju i Brnjaku

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Sep.2021

JARINJE - Kod Jarinja i Brnjaka, administrativnih prelaza između Kosmeta i centralne Srbije, četvrti dan protestuju građani nezadovoljni odlukom Prištine o zamjeni registarskih tablica.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.