Izvor: Blic, 25.Nov.2020, 13:22

TAJNA REKORDNE AMERIČKE IZLAZNOSTI Jesu li glasači toliko oduševljeni Trampom i Bajdenom? Pa, ne baš. Evo gde su se NAJVIŠE LOMILA KOPLJA

Na američkim predsedničkim izborima ove godine, novoizabrani predsednik Džo Bajden dobio je 79,8 miliona (51%) glasova, Donald Tramp dobio je 73,8 miliona (47,2%), a preostali kandidati 2,5 miliona (1,7%). Iako se glasovi i dalje broje u Kaliforniji, Njujorku i Ilinoisu, ovogodišnja izlaznost dostigla je rekordno visoku vrednost u posleratnom periodu. Ipak, zahvaljujući američkom sistemu Izbornog koledža, koji dodeljuje više elektora državama sa manjim brojem stanovništva, ishod ovih izbora bio je mnogo tešnji nego što bi broj glasova sugerisao. Iako je Bajden na kraju pobedio u značajnom broju klimavih država (swing states), učinio je to vrlo tanko, preokrenuvši ishode koji su Trampu doneli pobedu 2016.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori,   Donald Tramp,   Nju Jork

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.