Slaba izlaznost Srba na kosovskim izborima

Izvor: Politika, 08.Jun.2014, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slaba izlaznost Srba na kosovskim izborima

Do 16 časova na teritoriji Kosova i Metohije glasalo oko 16 procenata građana srpske nacionalnosti

Kosovska Mitrovica – Na teritoriji Kosova i Metohije juče su održani vanredni parlamentarni izbori, gde su glasačko pravo mogla da ostvare 1.782.454 punoletna građanina i gde se u izbornoj borbi našlo 1.235 kandidata, za 120 poslaničkih mandata. U izbornu trku ušlo je 30 političkih subjekata, od kojih pet srpskih, među kojima je najjača „Srpska”, u kojoj su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ujedinjeni ušli Srbi južno i severno od Ibra i koja je vreme imala podršku zvaničnog Beograda.

Sudeći po podacima koje je saopštila Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini, izlaznost je slaba. Nenad Rikalo, član CIK-a, za „Politiku” je kazao da je do 15 časova na celoj teritoriji Kosova i Metohije izašlo 25,35 odsto glasača, što je za 100.000 birača manje u odnosu na izbore koji su održani pre četiri godine. Biračka mesta su otvorena na vreme, a nepravilnosti oko manjka glasačkih listića u opštini Leposavić i Zvečanu rešeni su posredstvom Oebsa, koji je ponovo bio zadužen za nadgledanje izbora na severu Kosova.

Oko 65.000 punoletnih građana sa severa Kosova prvi put je izašlo na kosovske parlamentarne izbore, ali bar što se tiče severne Kosovske Mitrovice nije se uopšte osećala izborna atmosfera, kao što je to recimo bio slučaj u novembru prošle godine, kada su građani organizovano dolazili da daju svoj glas za prvog čoveka opštine.

Inače, na severu Kosova skoro do poslednjeg dana se nije znalo da li će izbori biti održani, nije bilo nikakve predizborne kampanje, ali je tek po dolasku Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosmet, i razgovora s gradonačelnicima Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića postignut dogovor da Srbi sa severa izađu na birališta uz poziv Beograda.

U severnoj Mitrovici juče je na biračkim mestima bilo tek po nekoliko ljudi, nije bilo gužve ni u dvorištima škola u kojima se glasalo, a čak je bilo primetno veće prisustvo Euleksa, predstavnika Oebsa i italijanskih karabinjera nego glasača. U severnoj Mitrovici glasalo se u sedam biračkih centara, na 33 biračka mesta, a pravo glasa je moglo da ostvari 27.000 punoletnih građana.

Aleksandar Jablanović, predsednik liste „Srpska”, za „Politiku” je kazao da je do 16 sati u severnoj Kosovskoj Mitrovici glasalo 13,11 odsto građana ili 3.519 ljudi, a na celoj teritoriji severa Kosova više od 10.000, što u procentima iznosi 16 odsto. Južno od Ibra, u većinskim srpskim sredinama, po rečima Jablanovića, izašlo je oko 18.000 građana. Najveća izlaznost, kako navodi predsednik „Srpske”, zabeležena je u Štrpcu 35 odsto, u Ranilugu 34, u Klokotu 33, u Partešu 31, u Gračanici 29, dok je u Novom Brdu zabeležena izlaznost od 21 procenta.

Kada je u pitanju sever Kosova i opštine Leposavić i Zvečan, gradonačelnici Dragan Jablanović i Vučina Janković za „Politiku” juče su ocenili da bi se veća izlaznost mogla očekivati u popodnevnim satima. Jablanović je naglasio da očekuje da čak pet kandidata iz Leposavića sa liste „Srpska” dobije mandate u parlamentu, gde je za Srbe zagarantovano 10 mesta.

Naime, u izbornu trku Srbi su na ovim vanrednim parlamentarnim izborima mogli da se bore samo za 10 mesta, jer odlukom CIK-a, promenjen je, u toku samog izbornog procesa, Zakon o izborima, gde je Srbima onemogućeno da budu ravnopravni partner sa albanskim subjektima i bore se za 100 mesta u parlamentu. Za albanske partije bilo je potrebno 5 do 7.000 glasova kako bi prešli cenzus dok je za Srbe trebalo skoro 70.000 glasova kako bi dobili 11. mandat. Uprkos kršenju zakona Srbi su na poziv Beograda prihvatili da idu na izbore, gde je svoje pravo moglo da ostvari oko 130.000 Srba s Kosova i Metohije i 12.900 interno raseljenih, koji su mogli da glasaju putem pošte. CIK je odbio zahteve čak 50 odsto interno raseljenih Srba, što su predstavnici srpske zajednice shvatili i protumačili kao još jedan „diskriminatorski akt”.

Biljana Radomirović

-------------------------------------------------------------------

Glasao Oliver Ivanović

Oliver Ivanović, lider SDP-a, kandidat za poslanika na „Srpskoj”, koji je inače u pritvoru zbog navodnih optužbi za ratni zločin i krivična dela za 2001. godinu, obavio je svoju građansku dužnost i glasao je u 10 sati u pritvorskoj jedinici u severnom delu Kosovske Mitrovice, potvrđeno je u Štabu SDP-a.

Pored liste „Srpska” koja ima 67 kandidata, na izborima je bila i Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića i „Sloboda, demokratija, pravda – Oliver Ivanović”, čiji su inače kandidati na „Srpskoj” listi, kao i Progresivna demokratska stranka Nenada Rašića i Pokret za demokratski prosperitet Dragiše Mirića, a obojica su inače bili funkcioneri kosovskog parlamenta i privremenih kosovskih institucija.

------------------------------------------------------------------- 

Prema izveštajima agencija

CIK: Odziv na izborima 43,50 odsto

PRIŠTINA – Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je da je na prevremenim parlamentarnim izborima odziv na nivou Kosova bio 43,50 odsto.

„Procenat glasanja na nivou Kosova je 43,50 odsto”, navedeno je na veb sajtu CIK-a.

Đurić: Građani KiM pokazali visok stepen odgovornosti

KOSOVSKA MITROVICA – Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je večeras u Severnoj Mitrovici da su građani Kosova i Metohije pokazali „visoki stepen odgovornosti” na prevremenim kosovskim parlamentarnim izborima.

„Uprkos smetnjama iz Prištine, uspeli smo da se izborimo da u pokrajini imamo jasniju i bolju celokupnu situaciju”, rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

On je naglasio da su se Srbi iz Pokrajine „uprkos tehničkim ometanjima odazvali u značajnom broju, stali uz svoju državu”, i pokazali da „zajedničkim delovanjem možemo da se borimo za ciljeve kao što su se nekada borili naši protivnici”.

„U narednim danima radićemo na tome da se reše sporne odluke Centralne izborne komisije, da ukažemo s koliko neodgovornosti su se poneli pojedini akteri u Prištini”, naveo je Đurić i istakao da se „Beograd pokazao kao odlučan u borbi za interese Srba”.

Najveći odziv u srpskim opštinama zabeležen je u opštini Štrpce, gde je glasalo 31,2 odsto birača, dok je najmanji odziv bio u Leposaviću, gde je glasalo 14,68 odsto birača.

Ambasadorka SAD: Pažljivo sa brojanjem glasova na Kosovu

PRIŠTINA – Ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi En Džejkobson pohvalila je večeras građane Kosova zbog uspeha parlamentarnih izbora i pozvala one koji će brojiti glasove da budu odgovorni i pažljivo rade svoj posao.

Američka ambasadorka je posle posete glasačkom mestu u Osnovnoj školi „Hamdi Beriša” u Mališevu rekla da je obišla više delova Kosova i da je sve bilo mirno.

Danas se na Kosovu u 38 opština glasalo za 120 poslanika Skupštine Kosova. Pravo glasa na izborima imalo je 1.782.454 građana. Glasačka mesta zatvorena su u 19.00.

Tužilaštvo Kosova je saopštilo da je uhapšeno osam osoba osumnjičenih za narušavanje izbornog procesa, ali većih primedbi nije bilo.

U opštini Mamuša najveći broj izašlih na izbore

PRIŠTINA – Prema dosadašnjim podacima Centralne izborne komisije Kosova, najveća izlaznost na parlamentarnim izborima na Kosovu je u opštini Mamuša u kojoj je do 16.00 glasalo 37,7 odsto birača.

U opštini Srbica do istog vremena glasalo je 34,44 odsto, opštini Glogovac 33,05 odsto, u Prištini 32,17 odsto, u Lipljanu 28,96 i u opštini Gnjilane 27,52 odsto birača.

Od opština sa srpskom većinom najveća izlaznost je u opštini Štrpce, gde je glasalo 31,2 odsto birača.

U opštini Ranilug je na glasanje izašlo 27,92 odsto, u opštini Novo Brdo 26,03, u Zubinom Potoku 19,05, a u Zvečanu 17,06 odsto.

U opštini Gračanica na glasanje je izašlo 24,7 odsto birača, u opštini Parteš 25,82, Klokot 25,74 odsto, Leposavić 14,68 odsto, a u opštini Severna Mitrovica 17,95 odsto birača.

Posmatrači: Pokušaj manipulacije u Srbici

PRIŠTINA – Samo 30 minuta pre zatvaranja birackih mesta na tri biracka mesta u opštini Srbica u selima Sipol, Acarevo i Kopilic predstavnici jedne stranke počeli su da pune glasačke kutije, javlaju sa lica mesta posmatraci organizacije Demokratija na delu i tužilastvo Kosova.

Kako javlja TV Klan Kosova, na licu mesta u mestima gde je počelo punjenje kutija nalaze se tužioci i policija Kosova.

Inace opstina Srbica je poznata kao glavno jezgro Demokratske partije Kosova Hašima Tačija a i 2010. godine bilo je identičnih problema.

Krivični zakon Kosova predviđa od šest meseci do pet godina zatvora za manipulacije na izborima.

DSK ima primedbe na tok izbora

PRIŠTINA – Opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK) najavio je večeras da neće priznati rezultate prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu ukoliko se potvrdi da je bilo nezakonitog punjenja glasačkih kutija u opštini Srbica.

DSK je pozvala nadležne organe, Centralnu izbornu komisiju Kosova, Tužilaštvo i Policiju Kosova da preduzmu sve mere da sačuvaju slobodu izbora građana Kosova.

„DSK takođe snažno ističe da neće prihvatiti nijedan rezultat zloupotrebe slobode glasa, ni na jednom glasačkom mestu, ako se konstatuje da se tako nešto dogodilo”, navodi se u saopštenju te stranke.

Tvrdnje o zloupotrebama na dva glasačka mesta u opštini Srbica je odbacila kao netačne potpredsednica vladajuće Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku koja je rekla da je nekima stalo do toga ocrne izuzetno dobar, slobodan i demokratski proces.

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdeta Daka je takođe odbacila kao netačne informacije koalicije nevladinih organizacija „Demokratija na delu” da su na dva glasačka mesta u opštini Srbica zabeležene nepravilnosti.

U intervjuu za RTK Daka je ipak rekla da će se u vezi sa tim pitanjem izjasniti Državno tiužilaštvo i Policija Kosova.

Agencije

objavljeno: 08/06/2014
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Srpska: Na Kosovu glasalo 53.000 Srba

Izvor: Mondo, 09.Jun.2014, 00:14

Oko 53.000 Srba, uključujući i raseljene glasalo je danas na vanrednim parlamentarnim kosovskim izborima, navodi se..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.