Bojkot srpske opozicije uspeo u Hrvatskoj; Fajon ovoga puta bez komentara o legitimnosti

Izvor: B92, 05.Jul.2020, 20:55

"Bojkot srpske opozicije uspeo u Hrvatskoj"; Fajon ovoga puta bez komentara o legitimnosti

U Hrvatskoj su u 19 časova zvanično zatvorena birališta, a prema poslednjim procenama na ovim izborima do 16:30 glasalo je 34,04 posto birača.

Rezultati pokazuju da je to 3,6 posto manje nego na parlamentarnim izborima održanim pre četiri godine - tada je do 16 sati izašlo 37,68 posto glasača.

Hrvatski portali tvrde da je u svim jedinicama izlaznost je manja nego 2016. godine, a na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podataka procene su da do 19 časova izlaznost neće preći 43 odsto. To će značiti da je na upravo završenim izborima u Srbiji, lista Srpske napredne stranke dobila više glasova nego sve stranke u Hrvatskoj zajedno.

Mediji podsećaju da se nakon izbora održanih u Srbiji, a na kojima je izlaznost bila preko 49 posto, oglasila i Tanja Fajon iz Evropskog parlamenta. Ona je tada govorila da je to najniža izlaznost od 2000. godine i da je takva izlaznost nešto što brine Evropski parlament.

Pre skoro 15 dana održani su izbori i u Srbiji, ali je izlaznost bila veća nego u Hrvatskoj, iako je na delu bila “bojkot kampanja” koju je organizovao Dragan Đilas i mnogi politički igrači apelovali su da se na izbore ne izlazi, navode mediji u SRbiji. Ipak, navodi se dalje, očigledno je da građani Srbije imaju mnogo više poverenja u srpske institucije i Vladu, nego što to imaju građani Hrvatske.

Sada se, nakon podataka o izlaznosti u Hrvatskoj, nije oglasila i nije komentraisala šta bi rekordno niska izlaznost u Hrvatskoj, koja je članica EU, mogla da predstavlja i da li je to potencijalni problem da izbori budu legitimni.

Mediji u Srbiji u tekstovima pišu da je "bojkot uspeo, ali u Hrvatskoj", i pitaju se koji je komentar Tanje Fajon i zašto se ne oglašava.

Niska izlaznost i krah izbornog procesa u Hrvatskoj jasan je pokazatelj, navode mediji, da je demokratija u Srbiji na mnogo višem nivou, nego što je to slučaj u ovoj članici Evropske unije. Mnogi evroparlamentarci pokušali da umanje validnost izbora u Srbiji, a prema njihovim rečima, prednjačila je Tanja Fajon kojoj nije smetalo to što je u Evropski parlament ušla pri odzivu od 28 odsto u matičnoj državi Sloveniji, ali joj je smetala izlaznost od 50 odsto na izborima u Srbiji. Ipak, Fajon je za shodno našla da Beogradu drži lekscije o odzivu i reprezentativnosti parlamenta, a podaci koji danas stižu iz Hrvatske pokazuju koliko demokratije ima unutar pojedinih članica EU, kao i šta građani stvarno misle o njihovim institucijama. navode "Novosti". Tanji Fajon smetalo je srpskih 50 odsto izlaznosti, ali građani Srbije jasno su pokazali da ne sumnjaju u zvanične institucije Srbji

"Smeju im se svi, samo neće da im kažu u lice svima koji govore da je mala izlaznost 50 odsto, i to u doba korone", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon napada Tanje Fajon posle izbora u Srbiji, te dodao da će uskoro izbori u zemljama regiona gde će se pokazati kolika je izlaznost u tim z,eljama, što se pokazalo na izborima u Hrvatskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.