predsednični izbori na Tajvanu - ključni za demokratcku budućnost

Izvor: B92, 11.Jan.2020, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

predsednični izbori na Tajvanu - ključni za demokratcku budućnost

Građani Tajvana danas biraju predsednika između aktualne predsednice Cai Ing-ven i nacionalističkog kandidata Han Kvo-jua.

Kako se navodi, od ovih izbora može zavisiti demokratska budućnost te zemlje.

Glasanje je počelo u 8.00 časova po lokalnom vremenu, a završiće se u 16 sati.

Prebrojavanje glasova počeće ubrzo, a rezultati se očekuju kasnije tokom večeri, prenosi AP.

"Nadam se će svi građani izaći i glasati", rekala je Cai nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je glasala u Tajpeju, glavnom gradu, dodajući da bi birači trebalo bi da iskoriste svoja prava da ojačaju demokratiju na Tajvanu.

Han, gradonacelnik grada Kaohsjunga, rekao je da bi Tajvan trebalo da bude otvoreniji za pregovore s Kinom, za razliku od Cai, koja odbacuje mešanje Pekinga.

Kina i Tajvan razdvojili su se tokom građanskog rata 1949, ali Peking i dalje tvrdi suverenitet nad ostrvom i povremeno preti da će upotrebiti silu da preuzme kontrolu ako bude potrebno.

Protesti u Hong Kongu potkopali su podršku Tajvana sistemu "jedna zemlji, dva sistema", za koju se Peking zalaže za upravljanje i bivšom britanskom kolonijom i Tajvanom.

Od prelaska na punu demokratiju, počev od 1980-ih, Tajvan je sve više potvrđivao svoj nezavisni identitet od Kine, iako ga ni Ujedinjene nacije ni bilo koja veća država ne priznaju.

Ostrvo sa više od 23 miliona ljudi funkcioniše kao suverena nacija, izdaje sopstvene pasoše, održava sopstveni vojni i pravni sistem i služi kao ključno središte u globalnom lancu viskotehnloškog snabdevanja.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednički izbori na Tajvanu

Izvor: RTS, 11.Jan.2020

. Građani Tajvana birali su na predsedničkim izborima između aktuelne predsednice Cai Ing Ven iz Demokratske progresivne partije i kandidata partije Kuomintang, Han Kvo Jua.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.