Zvanično saopštenje beloruske Centralne izborne komisije: Na rezultate izbora žalilo se troje kandidata

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2020, 16:35

Zvanično saopštenje beloruske Centralne izborne komisije: Na rezultate izbora žalilo se troje kandidata

Centralna izborna komisija Belorusije dobila je od tri predsednička kandidata žalbe na rezultate izbora

- CIK je primila žalbe od (Andreja) Dmitrijeva, (Ane) Kanopacke i (Svetlane) Tihanovske - rekao je predstavnik komisije.

Kako je objasnio predsednički kandidat Sergej Čerečenj, koji je prethodno izjavio da je podneo žalbu CIK-u, ona je poslata poštom.

Čerečenj je precizirao da je u slučaju Svetlane Tihanovske, koja je nakon posete CIK-u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << napustila Belorusiju, odlučeno da žalbu podnesu njeni punomoćnici. Međutim, CIK je odbio da prihvati žalbu od punomoćnika, pozivajući se na činjenicu da žalbu mora da podnese kandidat lično, pa je i Čerečenj svoju žalbu u utorak uveče poslao poštom.

Ranije je saopšteno da su predsednički kanidat na izborima u Belorusiji, Ana Kanopacka i Andrej Dmitrijev, saopštili da će se žaliti na rezultate izbora Centralnoj izbornoj komisiji i tražiti ponovno prebrojavanje glasova.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko koji se nalazi na čelu zemlje već 26 godina. Opozicija nije priznala rezultate izbora.

Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice, a masovni neodobreni protesti nastavljaju se treći dan. Najteža situacija je u glavnom gradu Minsku gde demonstranti prave barikade i odbijaju da se raziđu. Za razbijanje demonstranata snage bezbednosti koriste vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Jedna osoba je poginula, a mnogi su zbog povreda hospitalizovani. Privedeno je oko pet hiljada ljudi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.