Zbog prazne kase u BiH odloženi lokalni izbori za 15. novembar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2020, 13:44

Zbog prazne kase u BiH odloženi lokalni izbori za 15. novembar

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sednici u Sarajevu odlučila je da lokalni izbori ove godine budu održani 15. novembra, umesto 4. oktobra.

Predsednik CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina rekla je da su izbori odloženi zbog nedostatka finansijskih sredstava, prenosi RTRS.

CIK je 7. maja doneo odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH za 4. oktobar, ali je juče istekao rok predviđen Izbornim zakonom da bude osiguran novac za njihovo održavanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a sredstva još nisu obezbeđena.

Razlog je neusvajanje budžeta BiH, zbog čega je CIK bio sprečen da pokrene najvažnije procedure javnih nabavki.

Iz CIK-a su ranije naveli da je za sprovođenje ovogodišnjih lokalnih izbora potrebno oko devet miliona konvertibilnih maraka, od čega je u budžetu institucija BiH potrebno obezbediti oko 4,2 miliona.

Preostala sredstva potrebna za sprovođenje izbora obezbeđuju gradovi odnosno opštine u budžetima.

Dodik: Odluka CIK-a da odloži izbore nelegitimna

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je nelegitimna današnja odluka CIK-a da odloži izbore u BiH.

"Sam CIK je nelegitiman, jer nije sprovedena procedura prilikom izbora njenih članova. SNSD-u nije problem održavanje izbora i nama ne odgovara prolongiranje", rekao je Dodik za Radio Srpske, a prenosi RTRS.

On je dodao da bi SNSD želeo da izbori budu održani u zakonom predviđenom roku.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.