Završeni izbori za Nacionalne savete, broje se glasovi

Izvor: Radio 021, 04.Nov.2018, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeni izbori za Nacionalne savete, broje se glasovi

Zatvaranjem birališta večeras u 20 časova završeno je glasanje na izborima za 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina, na kojima je pravo glasa imalo 509.315 birača.

Rok za objavljivanje konačnih rezultata izbora ističe u četvrtak, 8. novembra u 20 časova, odnosno 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je uoči zatvaranja biračkih mesta da RIK nije dobio nijedan prigovor ili primedbu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na celokupan proces izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Upitan o navodima o incidentu u Vranju, Dimitrijević kaže da ta komisija nije dobila nikakav prigovor.

Ističe da se rezultati sa današnjeg glasanja mogu očekivati najkasnije 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.

Pravo glasa na trećim redovnim izborima imalo je 511.969 ljudi, a svih 926 biračkih mesta otvoreno je na vreme.

Svoje predstavnike birali su Rusini, Albanci, Romi, Bošnjaci, Rumuni, Slovaci, Aškalije, Egipćani, Nemci, Česi, Bugari, Bunjevci, Vlasi, Mađari, Ukrajinci, Grci, Poljaci, Slovenci, Hrvati, Crnogorci, Makedonci i Rusi.

Broj članova Saveta – od 15 do 35, zavisi od brojnosti manjinske zajednice. Manjine do 10.000 pripadnika birale su 15 članova Saveta, do 20.000 – 19 članova, do 50.000 – 23 člana, a one između 50 i 100.000 – 29 članova. Sve zajednice, poput Mađara, Bošnjaka, Roma koje imaju više od 100.000 pripadnika, birale su 35 predstavnika.

Osamnaest nacionalnih manjina je članove Saveta biralo na neposrednim izborima. Četiri nacionalne manjine, sa nedovoljnim brojem upisanih birača, dobile su predstavnike na elektorskim skupštinama – Hrvati, Makedonci, Crnogorci i Rusi.

Glasanje za makedonsku listu, čiji je nosilac "Borče Veličkovski", napustilo je 20 elektora, ali predsednik RIK-a kaže da su svi izbori putem elektorskih skupština sprovedeni u skladu sa zakonom, da su ispunjeni svi uslovi, te da će rezultati biti saopšteni u zakonskom roku.

Izlaznost i primedbe građana 

Dopisnik RTS-a iz Subotice javlja da je glasanje u tom mestu proteklo mirno, u demokratskoj atmosferi. Glasalo se na 63 biračka mesta, a pribeležene su sitne primedbe građana koji nisu bili upisani u poseban birački spisak.

Na glasanju je najviše bilo Mađara i Bunjevaca. Inače, zabeležena je relativno slaba izlaznost. Iako zvanične evidencije izlaznosti tamo nije bilo, prema procenama na biračkim mestima glasalo je između 30 i 35 odsto upisanih Mađara, i između 20 i 25 odsto Bunjevaca.

Mali odziv birača bio je i u Preševu i Bujanovcu, gde je predato šest lista za Nacionalni savet Albana, koji ima 15 članova. Do 19 časova u Preševu je glasalo oko 40 odsto, a u Bujanovcu oko 37 odsto upisanih birača.

Dopisnik RTS-a javlja da nije bilo ni primedbi, ni incidenata, ni nepravilnosti. U Velikom Trnovcu glasanje je produženo na četiri biračka mesta, jer nisu svi građani stigli da glasaju do 20 časova.

I u Novom Pazaru je mirno i bez neregularnosti proteklo glasanje za predstavnike 35-članog Bošnjačkog nacionalnog veća. Svoje predstavnike sa četiri liste biralo je više od 106.000 Bošnjaka u 39 gradova.

Prema nezvaničnim informacijama, do  18 časova glasalo je više od 40 odsto upisanih birača u Novom Pazaru, u Tutinu oko 43 odsto, a u Sjenici je do 16 časova glasalo 48 odsto birača.

Izlaznost u ovim mestima je veća nego na prošlogodišnjim izborima.

Autor: RTS, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Završeni izbori za Nacionalne savete

Izvor: Radio 021, 05.Nov.2018, 09:35

Zatvaranjem birališta večeras u 20 časova završeno je glasanje na izborima za 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina, na kojima je pravo glasa imalo 509.315 birača...Rok za objavljivanje konačnih rezultata izbora ističe u četvrtak, 8. novembra u 20 časova, odnosno 96 sati od zatvaranja biračkih...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.