Završena ovjera kandidatskih lista

Izvor: Cafe.ba, 07.Avg.2014, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena ovjera kandidatskih lista

Centralna izborna komisija BiH (CIK) završila je danas ovjeru kandidatskih lista i kandidata političkih stranaka i koalicija koji ispunjavaju uslove da se ''takmiče'' na opštim izborima 12. oktobra.

"Budući da su CIK-u podnesene na ovjeru 753 kandidatske liste sa 7.892 kandidata, broj ovjerenih kandidatskih lista i kandidata ćemo saopćiti sutra nakon što se ažuriraju podaci i izvrši još jedna provjera", rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << je danas Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a, podsjetivši da danas i ističe rok za ovjeru lista.

Za učešće na opštim izborima prijavljeno je 65 stranaka te po 24 koalicije i nezavisna kandidata.

Izborna komisija je do 24. jula, od svih podnesenih prijava, utvrdila da je validno 480 lista sa ukupno 4.272 kandidata, koje su tada i ovjerene, dok su poslata obavještenja da se otklone utvrđeni nedostaci u preostale 272 liste.

"Do 28. avgusta Centralna izborna komisija BiH će ovjerene kandidatske liste objaviti u službenim novinama i sredstvima javnog informiranja, kao i na internet stranici www.izbori.ba", naglasila je Pirićeva.

Centralna izborna komisija, nakon završenog postupka javne nabavke, juče je odlučila da sjedište Glavnog centra za brojanje radi provođenja opštih izbora bude u Olimpijskom centru "Zetra" u Sarajevu.

CIK je ranije donio odluku da posao štampanja i pakovanja glasačkog materijala za opšte izbore povjeri banjalučkoj kompaniji "Atlantik BB", na čiji se izbor žalila firma "Zrinjski" iz Hrvatske.

"Članove CIK-a Ured za razmatranje žalbi BiH obavijestio je da je donio odluku o žalbi kompanije 'Zrinjski', koja je odbačena kao neuredna", kazala je Pirićeva

Dodala je da je o izboru firme za štampanje glasačkog materijala CIK ranije kompletan izvještaj dostavila parlamentu BiH, Vijeću ministara i Tužilaštvu BiH.

Na  današnjoj sjednici članovi CIK-a razmatrali su informaciju o prijavama građana koji su izrazili želju da na opštim izborima glasaju izvan BiH.

Primljeno je gotovo 50.000 prijava i podnesaka, a Pirićeva kaže da sve to mora biti provjereno i ažurirano do 18. avgusta, kada će biti poznato koliko će ljudi imati pravo da glasa u inostranstvu.

"Danas je donesena i odluka o učešću na prijevremenim izborima za načelnika općine Laktaši, gdje su ovjereni sljedeći politički subjekti: SNSD - Milorad Dodik, SDS, SNS i NDP. Za učešće na prijevremenim izborima za načelnika općine Srebrenik ovjereni su: SDP BiH, SDA, SBH i Unija socijaldemokrata - Unija za sve nas", navela je Pirićeva.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.