Izvor: RTS, 21.Maj.2022, 08:07

Zatvorena birališta u Australiji - liberali Skota Morisona gube vlast

Opoziciona Laburistička partija vodi na parlamentarnim izborima u Australiji, pokazuju prve projekcije. Dosadašnji premijer Skot Morison uslikan je kako napušta rezidenciju Kiribili, posle vesti da će Entoni Albanez biti sledeći predsednik australijske vlade.
Skot Morison izgubio je izbore u Australiji, pošto je osvojio 52 mesta, a sledeći premijer dolazi iz redova laburista sa osvojenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 72 mandata, pokazuju prve izlazne projekcije. Ostale liste koje su prešle cenzus osvojili su od 1 do 8 poslaničkih mesta, navodi Ej-Bi-Si. 

Još uvek nije poznato da li će mu za formiranje vlade biti potrebna koalicija sa nezavisnim poslanicima i manjim strankama.  
Stanovnici Australije, njih više od 17,2 miliona ljudi glasalo je za sva mesta u Predstavničkom domu i nešto više od polovine mesta u Senatu.
Premijer i vlada biraju se u Predstavničkom domu parlamenta, koji ima 151 poslanika. To znači da je jednoj stranci potrebno najmanje 76 mesta da bi formirala većinsku vladu.
Premijer Australije Skot Morison i opozicioni lider Entoni Albanez glasali su jutros nakon što su poslednja dva dana kampanje obišli prigradska naselja u Sidneju.
"Tražim podršku naroda jer znam da se ova zemlja suočava sa jakim i teškim i izazovnim vremenima i ono što Australiji treba je neko ko zna da upravlja novcem, zna kako da se nosi sa interesima naše nacionalne bezbednosti, zna kako da bude u stanju da krene napred i obezbedi tu jaku ekonomiju jer jaka ekonomija znači i jaču budućnost", poručio je Morison nakon glasanja.

Entoni Albanez je rekao da Australijanci žele promenu vlade, za koju je rekao da nema čime da se "ponosi".
"Doveo sam nas u poziciju u kojoj smo u najgorem slučaju danas konkurentni. Ovde smo u lovu. U četvrtoj četvrtini želim da šutiram sa vetrom u leđa, i verujem da imamo vetar u leđa", rekao je Albaneze o svojim šansama na izborima.
Poslednji dani predizborne kampanje protekli su uglavnom u znaku ekonomskih tema, nacionalne bezbednosti, klimatskih promena i zdravstva, dok su teme ljudskih prava i sloboda, položaja autohtonih naroda ili unapređenja obrazovanja, dobile tek mrvice pažnje najvećih stranaka uz već viđene međusobne optužbe dve najjače političke opcije.
Dok su se laburisti fokusirali na nagli rast inflacije i spori rast plata, Morison je najnižu nezaposlenost u zemlji u skoro pola veka stavio u centar svoje kampanje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IZBORI U AUSTRALIJI: Opozicioni laburisti u blagoj prednosti, Morison uspeo u finišu kampanje da smanji jaz

Izvor: Kurir, 21.Maj.2022

Stanovnici Australije glasaju na nacionalnim parlamentarnim izborima

Nastavak na Kurir...

SKOT MORISON NA TANKOM LEDU Danas se održavaju parlamentarni izbori u Australiji, opozicija ima blagu prednost

Izvor: Blic, 21.Maj.2022

Stanovnici Australije danas glasaju na nacionalnim parlamentarnim izborima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.