Zatvorena birališta na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2010, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorena birališta na Kosovu

PRIŠTINA -

Birališta na Kosovu i Metohiji zatvorena su večeras u 19 sati, a prema poslednjim podacima na vanredne parlamentarne izbore do 15.30 sati glasalo je 34,10 odsto birača.

Centralna izborna komisija (CIK) nema podatke o odzivu u srpskim sredinama.

Predsednica CIK-a Valdete Daka izjavila je da su u tri opštine na severu Kosova u 16 časova zatvorena biračka mesta, dok je u Zvečanu prekinuto glasanje na mobilnim glasačkim mestima zbog opstrukcija lokalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srpskog stanovništva.

Najviše glasača zabeleženo je u opštini Srbica - 59,6 odsto, dok je u opštini Mamuša kod Prizrena glasalo 51,48 odsto upisanih birača.

Opština u kojoj je zabeleženo najmanje glasova je Leposavić, gde je na biralištima glasala jedna osoba.

U opštini Zvečan, rekla je Daka, glasalo je 1,76 odsto upisanih.

Ivanović: Pregovori nakon formiranja vlade

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je večeras da očekuje da pregovori Beograda sa kosovskim vlastima počnu nakon formiranja nove vlade u Prištini.

"Spremni smo za pregovore, ali oni će najverovatnije biti tek posle formiranja vlade", rekao je Ivanović Radio-televiziji Srbije i dodao da očekuje da na danas održanim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu pobedi Demokratska partija Kosova Hašima Tačija.

"U njemu treba tražiti sagovornika za pregovore koji nam predstoje", dodao je on.

Ivanović je rekao da srpske stranke na Kosovu neće imati značajnu ulogu u budućoj vlasti u Prištini, jer nemaju dobre veze sa Beogradom pošto srpska vlada nije pozvala kosovske Srbe da izađu na izbore.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju je naveo i da očekuje da će Tačijeva stranka napraviti koaliciju sa Alijansom za novo Kosovo, strankom Bedžeta Pacolija.

Prema podacima izbornog štaba Samostalne liberalne stranke, do 16 časova u većini srpskih sredina južno od Mitrovice odziv je bio 27,6 odsto, što znači da je do tog vremena glasalo više od 15.000 Srba.

Dve osobe srpske nacionalnosti lišene su danas slobode zbog upotrebe pirotehničkih sredstava u blizini jednog mobilnog biračkog mesta u opštini Zvečan na severu Kosova i protiv njih će biti pokrenut krivični postupak.

Protiv jedne osobe pokrenut je prekršajni postupa, zbog pretnji koje je to lice uputilo predstavnicima jednog biračkog mesta takođe u Zvečanu.

Predsednik Srpske socijaldemokratske stranke Kosova i Metohije (SDSK) Slaviša Petković izjavio je da će ta stranka pokrenuti krivični postupak protiv predsednika opštine Štrpce Bratislava Nikolića, člana Samostalne liberalne stranke (SLS), koji je danas fizički napao Marijana Ljubića, člana biračkog odbora u selu Gornja Bitinja.

Ocenivši da se radi o "banditizmu", Petković je na konferenciji za novinare u Medija centru u Čaglavici, najavio da će tražiti poništavanje kompletnog izbornog procesa, a ako to ne uspe, onda ponavljanje glasanja na biračkom mestu gde se incident dogodio.

Predstavnici Jedinstvene srpske liste (JSL) i Srpske demokratske stranke Kosova (SDSK) optužili su danas Samostalnu liberalnu stranku (SLS) za "nepravilnosti na izborima, nasilje i potkupljivanje birača", što su liberali demantovali.

U saopštenju koje su potpisali Rada Trajković iz JSL i Slaviša Petković (SDSK) se tvrdi da je gradonačelnik Štrpca, inače član SLS, jutros upao na izborno mesto u tom mestu gde je fizički napao članove izborne komisije, vređao birače i pretio prisutnima.

U romskoj mahali u Gračanici aktivisti SLS su, kako piše u saopštenju, delili već zaokružene biračke listiće glasačima, koji su ih ubacivali u kutiju, a zatim aktivistima SLS vraćali prazne listiće.

Aktivisti SLS u Gračanica, dele po 50 evra svakom ko ubaci već zaokruženi glasački listić.

"U glavnoj ulozi svih kršenja izbornih pravila su predstavnici SLS koji svojim nečasnim i nekorektnim postupcima remete legalnost izbornog procesa", upozorili su predstavnici JSL i SDSK.

JSL i SDSK navodi da postoje video snimci i brojne izjave svedoka koje potvrđuju ove navode, kao i da je o svemu obaveštena policija.

Za vanredne izbore na Kosovu prijavilo se 29 stranaka i građanskih inicijativa, među kojima osam srpskih i jedna crnogorska. Za 120 mesta u kosovskom parlamentu prijavilo se više od 1.260 kandidata.

Današnji izbori su prvi nakon što je kosovsko rukovodstvo u februaru 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost Kosova.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton informisaće sutra ministre spoljnih poslova Unije o pripremama za dijalog Beograda i Prištine i naporima koje Unija ulaže kako bi taj dijalog bio pokrenut.

Eštonova će, kako su novinarima u Briselu rekli predstavnici Saveta EU i Evropske komisije, sa ministrima okupljenim na redovnom zasedanju Saveta za spoljne poslove, razmotriti i rezultate parlamentarnih izbora, koji se danas održavaju na Kosovu.

Izbori mogu produbiti podele među Srbima

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je ranije danas da postoji opasnost od toga da bi današnji vanredni parlamentarni izbori, koje je organizuovala vlasti u Prištini, mogli da prodube postojeće podele u srpskoj zajednici.

"Na žalost, predstavnici kosovskih Srba, koji su se kandidovali na izborima to ili nisu videli ili nizu želeli da vide", rekao je on u intervjuu novosadskom Dnevniku i dodao da će, na taj način, postati osnovane priče o razlikama između kosovskog severa i juga.

Krivicu za to, smatra Ivanović, neće snositi ni Vlada Srbije niti Srbi na severu Kosova nego "isključivo Srbi južno od reke Ibra, koji su odlučili da mimo svoje države rešavaju problem".

U principu je dobro kada neko želi da preuzme odgovornost za vlastitu sudbinu, ali je "nevolja u tome što su se ovoga puta nejaki i neuki upleli u nešto veoma ozbiljno", istakao je Ivanović.

Napominjući da je pobeda Hašima Tačija na ovim izborima sasvim izvesna i da će on u novoj vladajućoj većini okupiti i deo Srba, Ivanović je istakao da će to dodatno polarizovati Srbe južno od Ibra a "kao krajnji rezultat imaćemo potpunu fragmentaciju srpskog političkog tela na Kosmetu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.