Zašto nekih građana nije bilo u izvodima iz biračkog spiska?

Izvor: Radio 021, 04.Apr.2017, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto nekih građana nije bilo u izvodima iz biračkog spiska?

Na ovim izborima 0,2 odsto građana nije moglo da glasa jer ih nije bilo u izvodima iz biračkog spiska, podaci su posmatračke organizacije CRTA.

Svaki izbori u Srbiji otvore pitanje ažuriranja biračkog spiska i eventualnog prostora za manipulacije.

"Kako me nema na spisku, objasnite mi srpski", reagovao je Velimir Ilić kada je shvatio da njegovog imena nema u spiskovima, na biračkom mestu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na kome, tvrdi, 20 godina glasa. "Posle sat vremena oni su našli kao list na kome sam ja i kao zvali da dođem da to ispravimo", navodi Ilić.

Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA koja je posmatrala izbore, kaže da je sličan problem postojao na 27 odsto biračkih mesta. Iako upisani u birački spisak, građani nisu mogli da se nađu u izvodu iz biračkog spiska na samom mestu glasanja. Prema podacim CRTE, 0,2 odsto birača tako je sprečeno da glasa.

"To je široko rasprostranjen problem, dakle definitivno nije u pitanju jedna opština nego je na 30 odsto biračkih mesta skoro, ali je i dalje broj građana koji je time sprečen da glasa veoma mali i to je dobra okolnost. Ali da bismo povećavali poverenje građana u proces koji se njih tiče, moramo da imamo ozbiljni odgovor države u odnosu na ove probleme", ističe Nedeljkov za N1.

Ministarka državne uprave Ana Brnabić kaže da problema ima, ali da je birački spisak, kako je rekla, "referentan i ažuriraniji" nego ikad pre.

"Problemi sa biračkim spiskom će čini mi se postojati sve dok ne uvedemo elektronsko glasanje, a mi smo godinama daleko od toga", rekla je ministarka. Obećava da će pokušati da modernizuje ažuriranje spiska, onda kada bude uveden Centralni registar građana.

Autor: N1

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.