Zašto je rasejanje ljuto na državu (3): Hoće naše pare, a ne treba im glas

Izvor: Vesti-online.com, 08.Maj.2012, 03:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je rasejanje ljuto na državu (3): Hoće naše pare, a ne treba im glas

Budući da Srbija nije omogućila svojoj dijaspori pravo glasanja poštom na ovim izborima, Srpski svetski kongres će tražiti od Oebsa da izbore proglasi neregularnima, jer trećinu svojih državljana Srbija diskriminiše pošto ne žive blizu biračkih mesta u inostranstvu, i to je dovoljan razlog da se izbori ponište, smatra Zoran Jovičić iz Australije, osnivač pomenute nevladine organizacije.

- Srpska dijaspora je gotovo jedina u svetu koja faktički nema pravo glasa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << jer da bi glasali, naši ljudi u rasejanju moraju pred svako glasanje izbore da ispune veliki broj gotovo nemogućih formalnosti. I ne postoji glasanje poštom iako je to poznato svuda u svetu. Sistem je napravljen tako da dijaspora zakonski ima pravo glasa, ali je faktički to pravo u potpunosti onemogućeno. Ovakvo stanje je neodrživo i stvara veliki jaz u odnosima matice i dijaspore. Pripadnici dijaspore moraju najmanje dvaput pred svake izbore da sa raznih strana putuju do ambasada i izlažu se velikim troškovima da bi glasali. Neko ko godišnje šalje pet milijardi dolara u Srbiju ipak zaslužuje veći respekt - poručuje Jovičić.

On dodaje da je takođe "problem za neposredno uključenje dijaspore u izbore i taj što je Srbija gotovo jedina zemlja u svetu koja ima samo jednu izbornu jedinicu".

- Time se vrši teritorijalna diskriminacija prema mnogim državljanima Srbije, jer ne samo dijaspora, nego i pola opština u Srbiji nemaju svog poslanika! Profesor Slaviša Orlović je objavio da od 150 opština u Srbiji, čak 72 nemaju svog poslanika. I nekoliko miliona državljana Srbije u rasejanju takođe nema nijednog predstavnika. Potrebno je da dijaspora dobije posebnu izbornu jedinicu kao što je to slučaj u zemljama u okruženju. U Australiji svaka opština ima svog poslanika. I najsiromašnija jednako kao i najbogatija. Kad imaju neki problem, oni idu kod svog poslanika. I kod nas treba uvesti takav sistem, tako da onaj iz Pirota glasa za piroćanske poslanike, a onaj iz dijaspore za dijasporske - objašnjava Jovičić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.