Zašto je CIK Milenku Jovanoviću iz Đakovice oduzeo biračko pravo

Izvor: Politika, 19.Okt.2013, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je CIK Milenku Jovanoviću iz Đakovice oduzeo biračko pravo

Na području Kraljeva živi 20.551 lice raseljeno sa Kosova, Komesarijatu za izbeglice i imigrante prijavilo se za glasanje na izborima 3. novembra 1.472, ali je CIK Kosova odbila 1.076 zahteva

Kraljevo – Milenko Jovanović iz Đakovice, koji se trenutno nalazi u Crnoj Gori, želeo je da se trajno vrati u rodni grad i da tamo, isključivo uz politički angažman, popravlja uslove za život sebi i svojim sunarodnicima. Stoga se i kandidovao na srpskoj listi za odbornike >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u lokalnoj skupštini Đakovice. Centralna izborna komisija Kosova je tu listu pregledala, ,,proučila” i dala odobrenje. Nije bilo smetnji ni za pomenutog odborničkog kandidata Jovanovića, ali je pre dva dana na njegovu adresu, od istog organa, stiglo obaveštenje da nema pravo glasa. U kratkom obrazloženju se kaže da u prijavi i propratnim dokumentima nije dokazao da je tamo živeo pre 1998. godine. Uzalud što mnogi Đakovčani, i jedne i druge nacionalnosti, znaju da je tamo rođen i da i danas u tom gradu ima kuću, okućnicu...

Na razrešavanju tog i sličnih slučajeva rade zaposleni u kancelariji za KiM, čije je sedište u Kraljevu a, kako nam šef Aleksandar Erac objašnjava, niz je još sličnih, namernih ili slučajnih, ,,grešaka” i nelogičnosti u tom postupku odobravanja glasanja preko pošte za raseljena lica.

To je, svakako, i jedan od osnovnih razloga malog broja prijavljenih raseljenika, recimo sa područja Kraljeva, za glasanje preko pošte, jer na ovom području živi 20.551 raseljeno lice iz svih krajeva Kosova i Metohije. Procenjuje se da njih oko devet hiljada ima biračko pravo, ali, kako u ovdašnjem Komesarijatu za izbeglice i imigrante doznajemo, njihovoj tehničkoj komisiji prijavile su se 1.472 osobe sa željom da 3. novembra, na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu, glasaju ovde, to jest preko pošte. Toliko prijava sa područja Kraljeva je i upućeno Centralnoj izbornoj komisiji ali je, kako nam objašnjava Slobodan Stanišić, poverenik ovog Komesarijata, 1.076 zahteva odbijeno.

– Uglavnom je obrazloženje bilo da dokumentima nisu dokazali da su tamo i živeli pre 1998. godine. Za Centralnu izbornu komisiju Kosova nije bila merodavna lična karta u kojoj se vidi mesto rođenja i boravka već su odlučili da prihvataju, recimo, izbegličke legitimacije koje izdaje naš Komesarijat. Zato smo uputili oko 800 žalbi i čekamo odluke – kaže Stanišić.

Takvu odluku čeka i Zoran Jovanović, iz Poljana kod Istoka, kojeg zatičemo u zgradi gradske uprave u Kraljevu, u prostoriji tehničke komisije za ove izbore gde je on došao da se raspita da li je nešto novo stiglo, jer, kaže, ,,ja i moj otac, iako smo sa Kosova proterani, želimo da glasamo i podržimo napore Vlade Srbije za povratak i opstanak srpskog življa na tom području”.

No, mnogi raseljenici sa područja Kraljeva drugačijeg su stava, to jest, ne podržavaju Briselski sporazum ili nemaju lični motiv, zatim su na Kraljevo ljuti a Prištini ne veruju...

Tako se u naselju Beranovac, u kome je u dve stambene zgrade smešteno pedesetak raseljenih porodica sa Kosova i Metohije, većina se prijavila za glasanje poštom, ali je malo ko od njih postupak sproveo do kraja. Na negativan odgovor retko ko je uputio žalbu i dodatnu dokumentaciju...

– Ama, prijavio sam se ali kad su počeli da komplikuju pitao sam se šta ja od toga imam. Probao sam 2006. godine da se vratim na svoje ognjište u Klini. Otišao sam tamo ali nisam mogao da ostanem, što zbog raznih pritisaka albanskih ekstremista, što zbog materijalne situacije. A, ovde, posle desetogodišnjeg boravka u kolektivnom centru, smešteni smo u stanove od po 35 kvadrata. Prve tri godine nismo plaćali kiriju već samo komunalije ali sada nam grad traži da plaćamo zakup 1,2 evra po kvadratu i tužili su nas za taj dug. Odakle da platim kad posla nema i pa ću uskoro sa majkom i ocem ostati bez adrese? Dakle, zašto da glasam, čiji sam ja državljanin? Ničiji... – kaže Obrad Vučković, sa kojim smo u pomenutom naselju razgovarali.

No, uprkos pomenutim preprekama u režiji kosovske izborne komisije i opisanom razočaranju i pomanjkanju motivacije za glasanje u ovdašnjoj kancelariji za Kosovo i Metohiju, ipak smatraju da će, ako bude novca i dobre organizacije, mnogi raseljenici 3. novembra organizovano putovati u svoja rodna mesta zarad glasanja ili 2. novembra, na Zadušnice, sačekati sutrašnji dan i otvaranje biračkih mesta kako bi glasali, naravno ako ih iz biračkih spiskova nisu izbrisali.

Miroljub Dugalić

objavljeno: 19.10.2013.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.