Zakon o nestalim bebama – umesto odgovora, otvorena nova pitanja

Izvor: RTS, 24.Feb.2020, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o nestalim bebama – umesto odgovora, otvorena nova pitanja

U proceduri Skupštine je Zakon o nestalim bebama o kome se rasprava očekuje narednih dana. Udruženje roditelja nestalih beba protestovalo je ispred parlamenta, traže da se predlog povuče iz procedure i dopuni preporukama tog udruženja. Opozicija podržava povlačenje predloga, dok vlast kaže da Srbija ima "mehanizme i snage da se izbori sa tim". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Umesto da dâ odgovore, predlog Zakona o nestalim bebama otvorio je, čini se, dodatna pitanja roditelja koji decenijama tragaju za istinom. Okupili su se ispred Skupštine u kojoj bi trebalo da se u toku nedelje o tom propisu raspravlja.

"Suštinski, nikada po ovom zakonu nećemo doći do istine. Ovaj zakon ima član 21 u kojem se kaže – ako ne može da se utvrdi šta se dogodilo sa našom decom, daju nam nadoknadu. Sramota", istakla je jedan od okupljenih od roditelja Mirjana Novokmet.
U poslednjih šest godina roditelji su, kažu, podneli 130 molbi i predloga na koje niko od nadležnih nije odgovorio. Među glavnim zahtevima ističu promenu procedure kojom se uređuje DNK veštačenje.
"Ono što roditelji hoće to je da se svi kalupi i biološki ostaci dece veštače tako da se deo kalupa veštači u Srbiji, deo u inostranstvu, a i da ono što se veštači ovde da se veštači uz prisustvo spoljnog eksperta kog roditelji angažuju po sopstvenom izboru", rekao je Nikola Kovačević iz Inicijative A11.
Iz Ministarstva pravde ponavljaju da je Nacrt zakona dobio pozitivnu ocenu Saveta Evrope i da je tekst usklađen s preporukama tog tela.
"U izradi teksta zakona učestvovali su predstavnici tri ministarstva, predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Vrhovnog kasacionog suda, Državnog pravobranilaštva i grupa roditelja dece za koju postoji sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.
Dok se čeka rasprava u plenumu, o Zakonu se govorilo na skupštinskom hodniku. Opozicija jedinstvena u poruci - Zakon treba da se povuče.
"Taj zakon o nestalim bebama ozakonjuje otkup roditeljske tuge novcem u zamenu za ćutanje. Država ništa ne čini da bi de fakto uhvatila zlikovce i vinovnike koji nisu ništa drugo nego udruženi zločinački poduhvat u trgovini ljudima", izjavila je poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić.
S druge strane, iz vlasti poručuju da postoje načini da se problem reši, ali da je potrebna upornost.
"Republika Srbija ima mehanizme i snage da se izbori s tim. Ne kažem da će ova borba biti laka, zato što je nekada prošlo i više decenija od mogućeg učinjenog krivičnog dela", kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
Usvajanjem Zakona o nestalim bebama, Srbija će ispuniti obavezu prema Evropskom sudu za ljudska prava, koji je 2013. godine, u slučaju "Zorica Jovanović protiv Srbije", između ostalog, naložio državi da uspostavi mahanizam za utvrđivanje istine i obeštećenja za roditelje koji veruju da su njihove bebe nestale nakon porođaja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hoćemo li ikada saznati istinu o nestalim bebama?

Izvor: B92, 25.Feb.2020, 10:27

Predlog zakona o nestalim bebama izazvao buru u Skupštini ali i ispred nje. Udruženja roditelja nestalih beba i opozicija traže povlačenje zakona iz procedure...Tema jutarnjeg programa Tv PRve je imaju li deca koja su nestala cenu a roditelji pravo da znaju da li su živa ili mrtva...Koja je dalja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.