Zaev o premijeru Albancu: Ja sam mandatar, nije loše da Ahmeti bude opozicija

Izvor: RTS, 22.Jun.2020, 18:09

Zaev o premijeru Albancu: Ja sam mandatar, nije loše da Ahmeti bude opozicija

Lider makedonskih socijaldemokrata Zoran Zaev još jednom je u ponedeljak odbacio ideju o Albancu na mestu premijera te države, navodeći da mesto mandatara buduće vlade pripada njemu.
"Zdravo je da Demokratska unija za integracije, posle 17 godine, bude opozicija, ali će o tome na izborima odlučiti građani", rekao je Zaev, komentarišući zahvet Alija Ahmetija da budući premijer Severne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Makedonije bude Albanac.

Ahmeti je, u nekoliko navrata prethodnih sedmica, ultimativno zahtevao da se posle izbora 15. jula na čelu vlade nađe Albanac, upozoravajući da u protivnom vlada neće biti ni formirana.
Zaev, čija je koalicija na prethodnim izborima osvojila oko 70.000 albanskih glasova, predložio je Ahmetiju da, pre zahteva za premijerskim mestom, dobije poverenje makedonskih birača. DUI Alija Ahmetija je na tim izborima dobio poverenje tek oko 14.000 Albanaca više.
"Isto važi i za VMRO-DPMNE... Da pokuša da osvoji glasove Albanaca i drugih, manjih etničkih grupa. U protivnom, naredni premijer će biti iz redova SDSM-a", rekao je Zaev.
"Odluku smo doneli. Ja sam budući mandatar vlade", rekao je lider SDSM-a.
Ahmetijev zahtev je, prethodnih sedmica, izazvao priličnu buru na makedonskoj političkoj sceni, a protiv njegove ideje ustali su i lideri albanskih stranaka, pa je predsednik Alijanse za Albance, Zijadin Selja upozorio šefa DUI-ja da "nema pravo da postavlja ovakve zahteve".
"DUI nema legitimitet da govori o potrebama građana. Njihovih 18 godina obeležila su neispunjena obećanja, skandali, laži i manipulacije", rekao je predsednik Alijanse za Albance, Zijadin Selja.
Izjava lidera Alijanse za Albance, koja je kao i DUI bila deo vladajuće koalicije na čijem su se čelu nalazili socijaldemokrate Zorana Zaeva, usledila je pošto je Ali Ahmeti rekao da je vreme za Albanca na čelu vlade Severne Makedonije.
Iako Ahmeti nije pominjao imena, albanski mediji u Severnoj Makedoniji navode da će njegov kandidat za mesto šefa vlade biti Ljazim Destani.
Selja je, istovremeno, podsetio da je Ahmeti propustio sednicu parlamenta na kojoj je potvrđen izbor Taljata Džaferija na mesto predsednika Sobranja. Izbor prvog Albanca na ćelo parlamenta pratila je serija incidenata, koje su organizovale pristalice VMRO-DPMNE.
Jednako oštar prema Ahmetiju bio je i Zoran Zaev, koji je rekao da DUI neće biti deo buduće vladajuće koalicije, ukoliko zahtev Ahmetija bude da njegova stranka dobije mesto premijera.
Suštinski, Demokratska unija za integracije, nastala demilitarizacijom Oslobodilačke nacionalne armije posle potpisivanja Ohridskog sporazuma 2001. godine, bila je deo svih vladajućih koalicija od trenutka kada je prvi put izašla na izbore.
Vanredni parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji zakazani su za 15. juli.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.