Izvor: Radio 021, 02.Nov.2020, 21:10

"Za razliku od Trampa, Bajden zna da pronađe Srbiju na geografskoj karti"

Kandidat Demokratske partije za američkog predsednika Džozef Bajden ume da na geografskoj karti pronađe Srbiju, za razliku od predsednika SAD Donalda Trampa, rečeno je danas tokom onlajn diksusije "Američki izbori i srpske dileme", u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Fakulteta političkih nauka.

Bajdenova izborna pobeda bi bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dobra za građane Srbije koji žele demokratiju i budućnost bez korupcije, izjavio je predsedavajući Borda direktora Udruženja za kontrolu naoružanja i bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Tomas Kantrimen, uz tvrdnju da Trampova administracija odgovara nedemokratskim režimima.

Ukoliko pobedi na izborima, Bajden neće na Zapadni Balkan gledati kao na mesto suprotstavljanja sa Evropskom unijom, već će sa Briselom koordinisati poteze vezane za dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, rekao je Kantrimen.

On je izjavio da Tramp tvrdi da je septembarskim sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine zaustavio rat između Srba i Albanaca, ali da “nije sigurno da zna šta je tada potpisao”.

Nema razloga da se veruje da većina Amerikanaca zna šta je tada potpisano u Beloj kući, rekao je Kantrimen.

Bivši ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić je ocenio da Beograd ne bi trebalo da podržava bilo kog kandidata u trci za Belu kuću.

Pristojno je da prihvatite odluku naroda na izborima, izjavio je Vujačić, uz konstataciju da Srbi “vole Trampa”, jer vole svakoga ko nije bio deo administracije nekadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona, koji je naredio vazdušne udare na Srbiju 1999. godine.

Ne verujem da srpska dijaspora može presudno uticati na izbore u SAD, rekao je Vujačić, uz tvrdnju da bi Bajden, ako bude izabran, obnovio partnerstvo Vašingtona sa EU.

Ideja o razmeni teritorija izumeđu Srbije i Kosova bi nestala sa Bajdenovim izborom. Bajden će se više angažovati za srpske manastire na Kosovu i prava kosovskih Srba, izjavio je Vujačić.

Direktor televizije Njuzmaks Adrija Slobodan Georgiev je rekao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova vlada, bez obzira ko pobedi na američkim izborima, oceniti da je to dobro za Beograd.

Građani Srbije bi želeli da neko u Vašingtonu ponovo pokrene priču o demokratskim vrednostima, kakva se iz SAD nije čula proteklih godina. Nama su SAD simbol slobode, ali je za Vašington stabilnost dobila prioritet u odnosu na slobodu, izjavio je Georgiev.

On je ocenio da je Vašingtonski sporazum između Beograda i Prištine, potpisan u Beloj kući, "korak napred".

Ako se ne reši kosovski problem, Srbija ne može biti deo EU, bez obzira koliko učinila na unapređenju vladavine prava i borbi protiv korupcije, rekao je Georgiev.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.