Izvor: Nezavisne Novine, 20.Maj.2016, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za lokalne izbore u oktobru prijavljeno 115 stranaka

SARAJEVO - Prijavu za ovjeru učešća na lokalnim izborima u BiH u oktobru podnijelo je 115 političkih stranaka, 322 nezavisna kandidata, šest udruženja građana i 54 grupe građana - saopšteno je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Iz CIK-a BiH ističu da je, u skladu sa uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za lokalne izbore 2016. godine, danas u 16.00 časova istekao rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << građana i grupa građana za učešće na izborima.

Pregled prijavljenih političkih subjekata po izbornim jedinicama, CIK BiH objaviće u ponedjeljak, 23. maja, na internet stranici www.izbori.ba pod linkom "Lokalni izbori 2016".

Posljednji dan roka za prijave bilo je relativno „živo“, a među onim koji su posljednji dan Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH predali prijave bili su SDA, SBB, DF, HSP, a predao je i bivši DF-ovac Reuf Bajrović.

Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a, rekao je da se za tri-četiri prijavljuju koalicije i da će SBB ići u koaliciju sa SDA, te je ocijenio da će to biti jedna izuzetno jaka koalicija.

„Očekujemo da ona odnese apsolutnu pobjedu kada su u pitanju načelnici i općinska vijeća barem u jednom ogromnom dijelu FBIH. Stranka je prijavljena u RS i tu će se ići u koaliciju sa SDA i tu očekujemo bolji rezultat nego na prethodnim izborima. Nastupaće se u 82 općine i maltene u svim će biti na djelu koalicija. I očekujemo ogromnu pobjedu“, dodao je Arnaut.

Nije mogao sada govoriti o imenima kandidata dodavši da će ona biti poznata početkom jula.

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, rekao je takođe da se SDA prijavila za sve, te podsjetio da se koalicije ovjeravaju i zajednički predaju tek 7. jula. „SDA i SBB su dogovorili da ćemo zajednički podržati kandidate za načelnika. Već postoji takav sporazum“, rekao je Zukić i dodao da ovo važi za FBiH dok će u RS biti zajedničke liste za skupštine opština.

Rekao je i da će SDA i nakon ovih lokalnih izbora biti stranka koja će imati najveći broj načelnika što se, dodao je, temelji na kvalitetnom radu dosadašnjih načelnika.

Stanko Primorac, predsjednik HSP-a, kazao je da su se prijavili za 32 općine i šest načelnika u FBIH, dok je Hrvatski pravaški blok prijavio u općinama gdje imaju vijećnike a u ostalim će ići na liste HSP-a.

Rok za ovjeru stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana za učešće na lokalnim izborima je 4. jun. Kako su pojasnili iz CIK-a BiH, od 5. do 14. juna stranke će imati priliku da ovjere koalicije ili nezavisni kandidati da ovjere liste nezavisnih kandidata.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Prijavu za overu učešća na lokalnim izborima u BiH podnelo 115 stranaka

Izvor: Blic, 20.Maj.2016

Prijavu za overu učešća na lokalnim izborima u BiH u oktobru podnelo je 115 političkih stranaka, 322 nezavisna kandidata, šest udruženja građana i 54 grupe građana - saopšteno je iz Centralne izborne komisije CIK BiH...Iz CIK-a BiH ističu da je, u skladu sa uputstvom o rokovima i redosledu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.