ZAŠTO SU NAMA BITNI IZBORI U AMERICI? Stručnjaci tvrde: Srbija se više nada pobedi Donalda Trampa

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2024, 19:49

ZAŠTO SU NAMA BITNI IZBORI U AMERICI? Stručnjaci tvrde: "Srbija se više nada pobedi Donalda Trampa"

Pobeda Trampa na izborima bi potencijalno mogla da znači i vraćanje Ričarda Grenela za pregovarački sto Beograda i Prištine.

Docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu Milan Krstić ocenio je danas da se Srbija više nada pobedi Donalda Trampa na predstojećim predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, nego eventualnom trijumfu aktuelnog predsednika Džoa Bajdena.

- Mislim da se Srbija više nada pobedi Donalda Trampa, imajući u vidu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njegovu fleksibilnost oko određenih pitanja koje su za nas važna. Za vreme Trampove administracije je relaksiran pristup prema kosovskom pitanju, tada je započet odvojeni dijalog uz posredovanje Vašingtona, gde se Ričard Grenel isticao kao posrednik. U tom dijalogu je fokus bio na ekonomskoj normalizaciji i to je odgovaralo Beogradu u datom trenutku - izjavio je Krstić.

Docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu Marko Dašić rekao je da je Ajova, gde je među republikancima pobedio Tramp, suštinski, mesto gde će početi izborna trka i za Demokratsku partiju, iako je na papiru to Nju Hempšir.

- Demokratski kokus je takođe počeo juče, ali će se razvući do 5. marta, kada je 'super utorak' i tada će objaviti rezultate svog glasanja. Međutim, Bajden nema protivkandidata koji bi mogao da se okoristi o ovaj trenutak koji je možda malo nepovoljan za njega, tako da ja očekujem rezultate u skladu sa istraživanjem javnog mnjenja - izjavio je Dašić.

Kako je naveo, tek će posle pomenutog "super utorka", kada se u najvećem broju država odvijaju unutarstranački izbori, moći sa većom izvesnošću da se govori da li će to zaista biti s jedne strane Donald Tramp, a sa druge Džozef Bajden.

Krstić je podsetio da će kandidati za predsednika biti poznati tek nakon stranačkih konvencija, koje su republikanci zakazali za jul, a demokrate za avgust.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.