Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2012, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuković: Neće biti značajnijih promena zbog svih izbora

NOVI SAD -

Iako 66 procenata građana ne veruje strankama, čak 80 odsto njih planira da izađe na izbore i pritom već zna za koga će glasati, pokazuje novo istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) pod nazivom "Potraga za političkom odgovornošću". Najznačajnija promena u odnosu na ranije izborne cikluse koju beleži ovo istraživanje, su ipak prioriteti koje su pred sebe postavili građani, ali i političke partije.

"Srpska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izborna trpeza - kako će Srbija glasati 2012" je javna tribina sa kojom Cesid i Birn obilaze Srbiju. Novi Sad je tako sedmi grad u Srbiji, a prvi u Vojvodini u kojem su predstavljeni rezultati novog istraživanja.

"To prosto jeste značajna promena u odnosu na prošle izborne cikluse gde smo imali druge, opštije teme koje su se vezivale za pitanje statusa Kosova, Evropske unije i za neke stvari koje su klasično političke. Ovo su životna pitanja oko kojih se lomi čitava kampanja", kaže Đorđe Vuković programski direktor Cesida.

Vuković je ocenio danas da raspisivanje predsedničkih izbora neće imati velikog uticaja na ishod izbora na ostalim nivoima 6. maja.

Vuković je na okruglom stolu "Srpska izborna trpeza" u Medija centru Vojvodine rekao da bi predsednički izbori uticali na izbore na ostalim nivoima, ukoliko bi 6. maja bio održavan drugi krug izbora, što se neće desiti.

Prema njegovim rečima, raspisivanje predsedničkih izbora može da bude problem za Ujedinjene regione Srbije, koji nemaju tako dominantnu ličnost, kao što imaju ostale stranke, pre svega lideri partija.

On je ocenio da ni izlaznost na izborima od 6. maja neće biti značajno veća zbog raspisivanja predsedničkih izbora.

Sociolog Aleksej Kišjuhas kaže da nema novih ideja i programa koje bi političari morali da iznesu. S druge strane, obećanja o departizaciji deluju nerealno.

"Okretanje građana ka svom džepu je dugoročno dobra stvar, u smislu da su se okrenuli sa nekih nebeskih ka zemaljskim temama i to je nešto čemu treba aplaudirati. Ono što je s druge strane sporno jeste preterano okretanje političara na želje, pozdrave, odjeke i reagovanja građana" dodaje Kišjuhas.

U Srbiji ne postoje tipični birači. Svaka grupa ima svoje interese koji su uglavnom međusobno suprotstavljeni, a političari pokušavaju svima da udovolje.

Kod nas je, kažu u Cesidu, prisutna mimikrija - svi pričaju ono što drugi žele da čuju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.