Vučić: Verujem da je jedna zapadna služba dala transkripte razgovora iz Makedonije

Izvor: RTS, 29.Maj.2017, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Verujem da je jedna zapadna služba dala transkripte razgovora iz Makedonije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio povećanje plata do kraja godine za devet, deset ili 11 odsto. Navodi da se na izborima za predsednika Srbije kandidovao i pobedio kako bi "sprečio povratak u prošlost". Govoreći na TV "Pink" o praćenju novinara Miroslava Lazanskog u Makedoniji, Vučić je rekao da smatra da iza toga stoji jedna zapadna služba. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Odlazeći premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sramno što su u Makedoniji dali transkripte prisluškivanih razgovora lidera srpske partije, diplomate Ambasade Srbije i novinara iz Beograda i da ne veruje da su oni to uradili, već jedna zapadna služba, prenosi Fonet.

Vučić je, u oproštajnom nastupu kao premijer, na televiziji Pink, zapitao ko su ti mediji koji objavljuju prisluškivane razgovore, i poručio da u Srbiji toga nije bilo dok je on bio na čelu Vlade.
Rekao je da se na izborima za predsednika Srbije kandidovao i pobedio kako bi "sprečio povratak u prošlost", što su hteli da urade "oni koji su zemlju uništavali i urušavali".
Vučić je naglasio da su iz inostranstva postojali veliki pritisci i da je uloženo dosta novca da se sruši njegova Vlada, ali da bi se to obelodanilo je "potrebna određena istorijska distanca".
Povodom najave da će na dan njegove inauguracije, kada će se okupiti oko 2.000 ljudi da ga pozdravi, biti "organizovan kontramiting", Vučić je rekao da nikome neće biti dozvoljeno da uruši stabilnost i mir zemlje, prenosi Tanjug.
"Najavljuju kontramitinge, da će nekog da tuku, rekli su mi iz službi... Ne možete nikog da bijete, nećemo vam dozvoliti, nikom nećemo dozvoliti da uruši stabilnost i mir", rekao je Vučić.
Vučić je rekao da ima u vidu tri kandidata za svog naslednika na mestu premijera. "Jedna opcija je neko iz SNS-a. Jedna opcija je SPS, odnosno Ivica Dačić. Sa njima smo izgradili dobre odnose poverenja. Zahvalan sam im na podršci. I može da bude neko ko nije član nijedne stranke. I, u tom smislu, imam tri kandidata u glavi", rekao je Vučić najavivši da će o tome govoriti 11. odnosno 12. juna.
Rekao je da sa stupanjem na dužnost šefa države ima nameru da otvori pitanje Kosova, premda nema nameru da ga se odrekne.
"Zakleću se na Ustavu. Nemam pravo da se odričem Kosova, ali mi moramo da otvorimo tu temu", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje lidera LDP-a Čedomira Jovanovića da li će kao predsednik zemlje raskidati Gordijeve čovorove koji zamagljuju evropsku perspektivu zemlje, pre svega kada je reč o Kosovu.
Vučić je istakao da je put ka EU za Srbiju veoma važan, ali da naša zemlja nema želju i aspiraciju da uđe u NATO.
Odgovarajući na pitanje lidera SRS-a Vojislava Šešelja "dokle misli da sedi na dve stolice i da vodi politiku i Rusija i EU", Vučić je odgovorio: "To nisu dve stolice. On je taj koji bira jednu od dve stolice sa strane, a ja biram jednu, onu u sredini, a to je srpska stolica. Neću da biram bilo čiju drugu stolicu".
Što se tiče NATO-a, Vučić je rekao da Srbija ne izražava želju za ulaskom u taj savez.
"Bio sam na savetu NATO-a i svima sam rekao da nemamo tu aspiraciju. Oni traže prvo da se izjasnite, pa onda iznose svoj stav. Naša namera je da budemo vojno neutralni, želimo da budemo van vojnih blokova", poručio je Vučić, dodavši da smo zbog toga ulagali u našu bezbednost.
U tom kontekstu podsetio je da su vojska i policija obnovili uniforme, da stiže devet novih helikoptera i da u roku od 60 dana stižu ruski "migovi".
Najavio je da će 1. septembra izvršiti smotru 1.500 vojnika sa najboljim mogućim naoružanjem.
"Predsednik sam svim građanima" 
Vučić je, kako Beta prenosi, izjavio da će se kao predsednik države baviti strateškim pitanjima, namenskom industrijom, stanjem u oružanim snagama, sagledavanjem pitanja pravne države i da će imati više vremena za razgovor s političkim protivnicima.
Vučić je rekao da je predsednik i Saši Jankoviću, kao i Vojislavu Šešelju i Čedomiru Jovanoviću, i svim građanima, bez obzira na politička uverenja, prenosi Tanjug.
Komentarišući izjavu Jankovića da Johanes Han, kada se "zapanji" u Beogradu količinom napretka Srbije, to treba da zadrži za Austriju, te da je to jedna vrsta poniženja, imajući u vidu da u Srbiji nema ni političkih, ni socijalnih prava, ni blizu kao u vreme Jugoslavije, Vučić kaže:
"Bio je sa mnom na sastanku sa Angelom Merkel i bio je manji od makovog zrna. Manje od 30 sekundi je govorio, a ni ona baš nije bila zainteresovana da ga sluša. Hrabar je samo pred novinarkom (N1) i nije jedini takav. Sa Hanom i Mogerini, ne znam da li ih je video jednom ili dva puta, uvek je bio manji od makovog zrna i takav će uvek da bude".
Premijer Srbije je pozvao građane Srbije na Kosovu i Metohiji da glasaju za Srpsku listu, navodeći da je to važno za život Srba na Kosovu.
Odgovarajući na kritike bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića u vezi sa Kosovom i Metohijom, Vučić je rekao da je Tadić uradio nešto čime nas je dramatično ograničio – uvođenje granice na Jarinju, ali da je to u manjoj ili većoj meri moralo da se dogodi. 
Kako je istakao, Tadić nije voleo da donosi odluke, "voleo je da tako prolaze dani, bio je sposoban i šarmantan, kao i drugi, ali odluke nije donosio".
On je dodao da je Tadiću nemačka kancelarka Angela Merkel rekla da ju je obmanjivao za sve što je govorio. "Ona ne podnosi one koji lažu i obmanjuju, a neki iz tima Borisa Tadića su je stalno lagali", rekao je Vučić.
"Povećanje plata do 11 odsto"
Vučić je rekao da bi do kraja godine minimalna cena rada mogla da bude 140 dinara, ali da će na Vladi Srbije biti da donese odluku, prenosi Tanjug.

Na pitanje Vojislava Šešelja kada će biti nadoknađene plate koje su smanjene pre dve godine, Vučić je rekao da predsednik radikala nije upućen i da su one već povećane svima, osim radnicima javne uprave.
Premijer je dodao da će svi imati povećanje do kraja godine za devet, deset ili 11 odsto, ali da će tu odluku doneti Vlada Srbije.
Rekao je i da Srbija fiskalno veoma dobro stoji, da ima problema sa nekim javnim preduzećima, ali i da sledi još teških i bolnih mera.
"Težak je zakon o platama, nekima se neće dopasti, jer se radi o raspodeli, a ne o povećanju ili smanjenju plata. Imamo problema sa nekim javnim preduzećima, pre svega u hemijskom kompleksu – MSK i Azotara. Ali, ne u ovom trenutku, da bude jasno, ali ćemo imati probleme kada bude povećana cena gasa. Imamo problema i sa RTB Borom, ali borićemo se. Klečim pred kineskim prijateljima da pomgnu kao što sam i za Železaru koja danas proizvodi profit", rekao je Vučić.
Izjavio je da je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković odgovorno radila i sačuvala stabilnost dinara.
Odgovarajući na pitanje lidera SRS-a, Vučić je rekao da je 2008. godine evro bio 81 dinar, 6. avgusta 2012. godine 117,56 dinara, a da je danas jedan evro vredan 122,86 dinara.
Aleksandar Vučić je rekao da će Niš dobiti najbolji klinički centar, a da će oni koji su odgovorni za kašnjenje radova morati da plate penale.
Ukazao je da je postojao problem kada je pravljen ugovor, da je ranija vlast dala posao firmi koja je dala cenu manju za devet miliona evra, uz dogovor da, kada dobije tender, vlada odobri aneks ugovora vredan deset miliona evra.
"Međutim došlo je do promene vlasti i nisam odobrio aneks. Zato su uzimali podizvođače koji su radili za najnižu cenu i iscedili ih maksimalno, te zbog toga kasne u svemu", rekao je Vučić.
Vučić o Babiću, Kalabiću, rušenju objekta u Zemun polju
Vučić je, povodom prozivki što je Zorana Babića, nekadašnjeg šefa poslaničke grupe SNS-a, imenovao za direktora "Koridora Srbije, objasnio da je to uradio jer zna da će taj čovek biti svaki dan na terenu i rešavati probleme, prenosi Fonet.
"Nije važno da li si napravio lapsus, mnogo mi je važnije da li si izgradio tunel Brančarevo, obilaznicu oko Dimitrovgrada... da spavaš tamo u Nišu, a ne da si ovde, da spavaš u svili i kadifi i sastaješ se sa ambasadorima", rekao je Vučić.
On je u studio Pinka doneo mnoštvo fotografija da bi ilustrovao šta je sve uradila vlast na čijem je čelu, najavljujući da će od oktobra krenuti radovi na kuli "Beograda na vodi".
Najavio je i da će prva tri kontejnera sa jagnjetinom, u vrednosti od 100.000 evra, do kraja sledeće sedmice otići za Kinu, na osnovu merudržavnog sporazuma o izvozu.
Povodom "slučaja Kalabić" Vučić je rekao da treba imati u vidu da nije reč o tome da četnički komandant nije činio zločine, već da je 2006. godine, u vreme DOS-a, donet "idiotski" zakon, koji govori o tome da li je neko imao pravo na pravično i fer suđenje, što je jasno da toga tada nije bilo, prenosi Tanjug.
"Nikola Kalabić, po onome što znam, učestvovao je u zločinima", rekao je Vučić i podsetio da presuda koja je doneta pre neki dan u Valjevu nije poravosnažna.
Odlazeći premijer je komentarisao i slučaj rušenja bespravnog objekta u Zemun polju. Aleksandar Vučić je rekao da je spreman da razgovara kako bi se rešio problem muslimanskih vernika u Zemun polju, ali da neće razgovarati sa ucenjivačima.
"Bio sam obavešten o pokušaju rušenja, jer me je u 4.40 ujutro zvala moja savetnica, pošto je nju zvao ambasador jedne strane zemlje vršeći pritisak da se ne sprovodi zakon. Potom me je zvao i drugi ambasador sa istim zahtevom. Ima tu lažnog morala", rekao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.