Vučić: Uskoro izbori u Beogradu

Izvor: Studio B, 27.Sep.2013, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Uskoro izbori u Beogradu

Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) i vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da će uskoro biti lokalni izbori u Beogradu i da je važno da se proveri legitimitet stranaka u glavnom gradu.

"Građani će imati priliku da kažu koga žele, koga ne, vrlo brzo. Da li će to biti u decembru, januaru ili februaru, ne znam", rekao je Vučić novinarima u Vršcu.

Lider SNS je ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da oni koji traže izbore u Beogradu, "boga mole" da izbora ne bude.

"Mi kažemo: nema problema svima koji traže izbore jer su mnogo jaki, a mi smo mnogo slabi. Mi ćemo pokušati da im se suprotstavimo i dobijemo blizu glasova koliko i oni... imaće uskoro priliku da nas ubedljivo poraze. Da li će uspeti ili ne, o tome će ljudi dati sud, a ne njihove novine ili televizije", rekao je ironično Vučić.

 

DS za izbore u Beogradu do kraja godine

 

Predsednik beogradskog odbora Demokratske stranke Balša Božović zatražio je danas da izbori u Beogradu budu održani do kraja ove godine.

Božović je u pisanoj izjavi naveo da je nakon jučerašnje odluke Demokratske stranke Srbije (D S S) da ne ulazi u gradsku vlast bez izbora jasno da su SNS i SPS sa svojih 50 odbornika ostali u manjini, a da stranke koje traze momentalno raspisivanje izbora imaju 59 odbornika u gradskom parlamentu.

Božović je ocenio da ne postoji nijedan jedini razlog da se Beograđanima oduzima šest meseci normalnog života i da se izbori održe tek na proleće 2014. godine.

Prema njegovim rečima, jedini razlog je želja vlasti da sebi obezbedi dodatno vreme kako bi lažima, fabrikovanim aferama i političkim hapšenjima kod građana kreirala sliku o velikom lopovluku i korupciji u Beogradu.

"Taj smo scenario već videli mnogo puta u poslednjih godinu i po dana širom Srbije. Zato zahtevamo da odmah bude pokrenuta procedura koja će omogućiti da se izbori održe u ovoj godini", naveo je Božović.

Ukoliko SNS i SPS ne žele izbore nego ostanu rešeni u nameri da iskoriste sve proceduralne mogućnosti da izbore zakažu na proleće, to je onda, kako je rekao Božović, sasvim dovoljno vremena za promenu zakona o glavnom gradu i omogućavanje Beograđanima da direktno glasaju za prvog čoveka grada.

Odbornici SNS, SPS i D S S u utorak su smenili Đilasa sa mesta gradonačelnika Beograda. Te tri stranke tada su najavile da će u narednim danima odlučiti da li će formirati novu većinu u Skupštini Beograda ili će biti uvedena privremena uprava i posle toga raspisani izbori.

D S S je prva saopštila odluku stranačkih organa, a SNS i SPS su najavili da će odlučivati u narednim danima. 

 

Jovičić: Beograđani dugo nemaju odgovornu vlast 

 

Potpredsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Jovičić izjavio je danas da je "ogromno zaduženje građana Beograda" dovoljan dokaz da Beograđani već dugo "nemaju normalan život" i odgovornu gradsku vlast.

Jovičić je u pisanoj izjavi naveo da građani "konačno mogu da odahnu" jer će "konačno dobiti poštenu i odgovornu vlast, koja će voditi računa o Beograđanima i interesu grada, a ne o privatnim preduzećima, kao što je to do sada bio slučaj".

Reagujući na izjavu predsednika beogradskog odora Demokratske stranke (DS) Balše Božovića da treba promeniti način izbora gradonačelnika ako se izbori u Beogradu ne održe do kraja ove godine, Jovičić je rekao da DS treba da pita svog lidera Dragana Đilasa zašto je menjao izborni zakon 2007. godine.

"Kako mu to nije smetalo u već dva izborna ciklusa u kojima je prekomponovanjem, rušenjem i prevarom dolazio na čelo Beograda, a ne direktnim glasovima Beograđana?", pitao je Jovičić.

 

Dačić: Ne plašim se izbora

 

Premijer Ivica Dačić kaže da se sa koalicionim partnerima zasad dogovorio samo o razrešenju gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, a da će sve ostalo biti predmet daljih razgovora. 

On kaže da su na dnevnom redu razgovori o kadrovskim rešenjima i izbor novog rukovodstva.

"Nisam čuo da naprednjaci, odnosno Aleksandar Vučić, insistiraju na izborima u prestonici. Zasada smo se samo dogovorili da se razreši Đilas, sve ostalo će tek biti predmet daljih koalicionih razgovora", rekao je Dačić za Novosti.

Na pitanje da li je za privremenu upravu ili vanredne izbore, on navodi da su sada na dnevnom redu razgovori o kadrovskim rešenjima, izbor novog rukovodstva Beograda, koncept politike koju će sprovoditi nova gradska vlast i koliko će ta vlast trajati.

Dačić je ponovio da se "ne plaši izbora" i da postavlja logično pitanje zašto bi Beograd bio jedini grad u Srbiji gde smo izvršili promene, a u kom bi se išlo na glasanje.

"Onda treba raspisati lokalne izbore u celoj Srbiji. I druga stvar, Boris Tadić i DS su me 2008. uslovili da Đilas mora da bude gradonačelnik, a ne Vučić, kome sam to obećao, inače neće biti ni republičke vlasti. Tad je Đilas mogao da bude gradonačelnik bez izbora, a sada ih traži. Kako ste sejali, tako ćete i da žanjete", zaključio je Dačić. 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Ćirković jedini kandidat za predsednika niškog DS-a

Izvor: JužneVesti.com, 27.Sep.2013

U nedelju će u Gradskom odboru Demokratske stranke biti održani izbori za predsednika i članove Gradskog i opštinskih odbora. Dragoslav Ćirković jedini je kandidat za predsednika.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.