Vučić: Nov talas privatizacije posle izbora

Izvor: Prva.rs, 20.Apr.2016, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Nov talas privatizacije posle izbora

Vučić je, u intervjuu Rojtersu, rekao da će učiniti sve što je potrebno da bi dobio "zeleno svetlo" Međunarodnog monetarnog fonda za svoju ekonomsku politiku.
Britanska agencija navodi da će prema istraživanjima javnog mnjenja Vucćić obezbediti novi četvorogodišnji mandat na opštim izborima, kao i da su izbori sazvani dve godine pre redovnog održavanja, pošto je "premijer ocenio da mu je novi mandat potreban da bi nastavio reforme i završio nedavno započete pregovore >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << o ulasku Srbije u Evropsku uniju".
"Situacija je nešto bolja, ali ne dovoljno. Želimo da završimo proces privatizacije, ubrzamo privatne investicije i da, pre svega, podignemo preduzetnički duh kod ljudi", izjavio je Vučić.
Premijer Srbije je dodao da će učiniti sve što je potrebno za pozitivan ishod kada se misija MMF-a, posle izbora, vrati radi sledeće revizije aranžmana.
"Bez pozitivne ocene MMF-a, bilo bi mi vrlo teško da budem premijer", rekao je on za Rojters.
Britanska agencija podseća da je Međunarodni monetarni fond u svojoj poslednjoj, februarskoj reviziji o ispunjavanju uslova na koje se Srbija obavezala aranžmanom od 1,2 milijarde evra, pohvalio ekonomski program Beograda. 
Međutim, Fond je takođe konstatovao da i dalje ostaju veliki izazovi u pogledu smanjenja preobimnog javnog sektora i restrukturiranja državnih preduzeća - gubitaša.
Vučićevi pokušaji da privatizuje velike državne kompanije, od kojih mnoge povećavaju plate, uprkos velikim dugovima, imali su malo uspeha sve do ove nedelje kada je kineska kompanija Hestil kupila srpsku železaru, ocenjuje Rojters.
Srbija je u decembru odbila kao previše niske sve ponude za preuzimanje većinskog udela u telekomunikacionom provajderu Telekom Srbija, što je, kako je Vučić kasnije rekao, odluka zbog koje žali.
Tri velike državne kompanije, vodeći kandidati za privatizaciju ili restrukturiranje su Telekom, rudarsko-topioničarski kompleks RTB Bor i rudnik uglja Resavica, navodi Rojters, i dodaje da vlada želi da izbegne mogući veliki gubitak radnih mesta.
"Telekom će biti mnogo lakši za rešavanje, nego RTB Bor i Resavica, ali ćemo se boriti i za Bor i za Resavicu", rekao je Vučić.
"Resavica će biti najteža za rešavanje. RTB Bor neće biti lak, ali verujem da možemo uspeti u tome i uveren sam da RTB Bor može biti vrlo uspešna kompanija, kao i da ćemo uspeti da spasimo i zadržimo najveći broj zaposlenih u Resavici", istakao je sprski premijer u intervjuu za Rojters.
Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.