Vučić: Mogući vanredni parlamentarni izbori

Izvor: RTS, 14.Jan.2016, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Mogući vanredni parlamentarni izbori

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da još nema konačne odluke o vanrednim parlamentarnim izborima ali da je ta opcija moguća. Vučić je rekao će 2016. godina biti neuporedivo lakša i uspešnija nego prethodne dve, ali da nas očekuje još mnogo napora, truda, rada reformi.
Aleksandar Vučić najavio je, na konferenciji za novinare u vili "Bokeljka", mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izbora u ovoj godini, ali je napomenuo da postoji samo jedan razlog da ih ne bude - eventualno usporavanje reformi.

Podvukao je da vanredni parlamentarni izbori ne bi bili dodatni trošak, kao i da se pri odluci o raspisivanju neće rukovoditi stranačkim interesima.
Vučić je rekao da zvižduci na utakmici vaterpolo prvenstva nisu razlog za raspisivanje izbora, da su takva tumačenja smešna, a kao jedini razlog zbog kojeg ne bi raspisao izbore naveo je da bi možda na kratko prekinuli reforme.
Rekao da je potrebno očuvanje stabilnosti, mira i novog legitimiteta vlade, a da će odluku o tome da li su novi izbori potrebni da bi se to ispunilo doneti i predsednik države i Glavni odbor SNS.
Premijer je dodao i da ukoliko bi se vršila veća rekonstrukciju vlade, što bi, kako je rekao, želeo da učini, onda bi se to pretvorilo u "mučenje" u narednih godinu dana i da bi svi rekli da je to loša vlada.
"Svako normalan uvek želi i svežu krv i da to funkcioniše kao tim, a ne da imate mnogo slobodnih strelaca. Sve to ako želite da promenite i napravite još nešto efikasnije i izađete s planom i programom do 2020, kada očekujemo da završimo sve obaveze u vezi sa ulaskom u Evropsku uniju, onda je moguće da izbore imamo. Ali ne kažem da je ta odluka doneta, postoje i neki drugi razlozi. Jedini razlog zbog kojih ne mogu sa sigurnošću da kažem da ću to apsolutno da učinim jeste da vidimo da li bi nas na bilo koji način to moglo da zaustavi 15-mesec dana u našim ekonomskim reformama. Svi ostali razlozi su za", rekao je Vučić.
Predsednik Vlade je istakao i da, ukoliko ne dobije poverenje građana na izborima, neće više "opterećivati" stranku koju vodi.
"Biću član, ali ne na njenom čelu. Ne interesuju me te stranačke stvari, već šta je dobro za Srbiju", rekao je Vučić.
On je na komentar da želi da raspiše izbore jer istraživanja pokazuju da će mu 2018. opasti rejting poželeo opoziciji "sve najbolje".
"Vidim da se sastaju i oni koji ne misle isto. To je u redu i to je dozvoljeno. Što se tiče procenata glasova, računao sam. Pre neki dan šef pokrajinske vlade je rekao da ima 20 odsto u Vojvodini. Šešelj je rekao da ima 20 odsto u Srbiji, što znači da ima oko 22-23 odsto u Vojvodini koje mu je najjače uporište. Čanak ima 15 odsto, to je 58 odsto, socijalisti deset, to je 70 odsto i kada dodamo Tadića, Radulovića i Čedu, to je 80 odsto i Mađare oko osam odsto, nama ostaje malo da budemo iznad cenzusa", završio je računicu premijer.
Želim im mnogo uspeha i da im se to ostvari, rekao je Vučić i konstatovao da su svaki izbori demokratska utakmica u kojoj uživa.
"Ne plašim se gubitka vlasti. Radio sam pošteno, nikada nisam ukrao ništa. Da li sam grešio, jesam, živ sam čovek, ali nisam rekao nijednu nepristojnost, niti brukao zemlju nigde u poslednjih godinu i po dana. Na narodu je da proceni hoće li da glasa za plan i program ili nešto drugo", rekao je Vučić. 
Tri ključna cilja pred Vladom Srbije 
Premijer je rekao je pred Vladom Srbije u ovoj godini tri ključna cilja. To su, prema njegovimm rečima očuvanje mira i stabilnosti u zemlji i regionu i napredak ekonomije uz povećanje investicija kao najvažniji cilj.   

"Imamo ne lake odnose u regionu, ne lake odnose u Evropi, komplikovane odnose u svetu, i Srbija mora da sačuva mir stabilnost i da omogući uslove za dalji razvoj", rekao je Vučić.
Najavio je da početkom marta u Beograd dolazi potpredsedenik Svetske banke, togom godine i predsednik, a sve u vezi sa reformom javnih preduzeća, koja podrazumeva Elektroprivredu, Puteve, Koridore, Železnicu i Srbijagas.
"Oni tu nisu izvanredno zadovoljni, ali nisu ni nezadovoljni" naveo je Vučić dodajući da je uostalom Srbija do sada privatizovala 83 od 100 preduzeća predviđenigh tim programom.
Premijer Srbije najavio je da će od iduće nedelje početi sa obilaskom škola i domova zdravlja u Srbiji koje će biti obnovljene.
Vučić je rekao da je planirano da tokom ove godine obiđe oko 1.000 škola škola i domova zdravlja širom Srbije, koje će vlada da obnovi u manjoj ili većoj meri.
Vučić je podvukao da se ne radi samo o farbanju i krečenju, što je jako važno, imajući u vidu stanje školskih toaleta.
"Pokušaćemo da sprovedemo obnovu da ljudi vide gde i kako država kada ima novca može da potroši i na ozbiljan način pokaže domaćinsko ponašanje", poručio je Vučić.
Uz dogovor s Hbisom u maju, rast BSP-a 2,5 odsto"
Premijer Vučić izjavio je da ukoliko dogovor sa kineskom kompanijom Hbis u vezi sa Železarom Smederevo bude zaključen u maju, rast BDP-a u ovoj godini mogao bi da bude čak 2,5 odsto, a u 2017. više od četiri odsto.
"Pregovori s kineskim Hbisom su od najvećeg strateškog značaja za Srbiju, i ja se nadam da do kraja maja možemo da očekujemo zaključenje dogovora", rekao je Vučić na konferenciji za štampu pre novogodišnjeg prijema.
Premijer je poručio da ukoliko vlada uspe u tome, rast u ovoj godini će biti i veći od 2,5 odsto, što bi, prema njegovim rečima, bilo ogromno iznenađenje.
"To bi značilo da 2017. možemo da računamo na rast veći od četiri odsto, što bi osetio svaki građanin, a to nam je potrebno i da ubrzano pristižemo zemlje EU", rekao je Vučić.
Vučić je najavio dolazak novih kompanija u Srbiju u prvih šest meseci, koje će zaoposliti 12.000 ljudi.
Takođe, dodao je, vlada je već u ovoj godini odvojila u budžetu 1,5 milijardi za podsticanje preduzetništva, što je, kako je primerio, tri puta više nego u prethodnoj godini.
"Spremni da odvojimo jos pola milijarde, i time podstičemo preduzetništvo", rekao je.
Govoreći o dobrim rezultatima do sada, premijer je pomenuo smanjenje docnje u otplati kredita i veću kreditnu aktivnost.
Takođe, dodao je, u januaru je već uplaćeno u budžet 13,1 milijarda dinara od operatera.
"Telekom Srbija, Telenor i Vip uplatili su taj novac za digitalni frekvencijski spektar. Obično je nemoguće da u januaru budete u suficitu, ali uspeli smo da taj mesec bude stabilan i da imamo i značajan suficit iako je to jedan od najtežih meseca u godini", rekao je Vučić. Kada je reč o turizmu, on je rekao da se očekuje napredak.
"Sa vaučerima ćemo odmah da krenemo i sa privlačenjem svih gostiju iz sveta. Imaćemo mnogo više da ponudimo", uveren je on, ističući da u toj oblasti očekuje rast preko 12-13 odsto.
Otvaranje Prokopa pre 27. januara
Premijer Srbije najavio je da će železnička stanica Prokop biti otovorena za desetak dana, ali svakako pre Savin dana, 27. januara.
“"Mnogi nisu verovali ali mi ćemo kao što smo i obećali otvoriti Prokop dan pre Savin dana"”, kazao je Vučić. 
Vučić je kazao da će sada voz od Beograda do Novog Sada kretati sa Prokopa.
"“Odmah ćemo krenuti i u drugu fazu Prokopa, gde imamo ideju i za šoping mol i za hotele i želimo da to bude jedno od najlepših mesta"”, kazao je Vučić.
Naveo je da će za nekoliko dana početi i niz infrastrukturnih radova i najavio da će “ići da razbije neki domaći penušavac o kamen” kada bude počeli radovi na probijanju poslednjeg tunela na Koridoru 11. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vanredni izbori moguća opcija

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jan.2016

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da su mogući vanredni izbori u 2016. godini i da postoji samo jedan razlog da ih ne bude - eventualno usporavanje reformi...- Opcija izbora moguća. Nemamo konačnu odluku, ali je moguće. Razlozi su brojni. Međutim, kada neko priča da su zvižduci razlog, to je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.