Izvor: Politika, 01.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vremena sve manje

Analitičari upozoravaju da Srbiji preti novo izjašnjavanje građana

Ukoliko do polovine jula ne bude formirana vladajuća većina i koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije ne donese odluku s kim će biti u vlasti, sve su izvesniji novi vanredni parlamentarni izbori, izjavio je juče politički analitičar Zoran Stojiljković.

– Trenutno su sve opcije otvorene. Može se očekivati da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << će u periodu koji predstoji na koaliciju okupljenu oko socijalista biti dodatnih pritisaka da „prelome” odluku, ali se koalicija SPS – PUPS – JS neće „pocepati”, već će njihov stav na kraju biti jedinstven – ocenio je Stojiljković. Prema njegovim rečima, trebalo bi imati u vidu da je vremena sve manje i da će se u danima koji predstoje u koalicionim pregovorima potezati ključni argumenti.

– Pošto je pozicija SPS-a takva kakva je, smatram da neće biti nepristojne ponude. Sve što im se ponudi i od jedne i od druge strane biće nešto što će im ići na ruku i kod raspodele ministarskih i mesta u diplomatiji, poslovodstvima velikih firmi, do onoga što je sigurno u svakoj kombinaciji – makar jedno vicepremijersko mesto, a možda čak i nešto na kraju i više – kazao je Stojiljković.

On smatra da će u opštinama biti formirane različite koalicije, što se i ranije dešavalo, ali je ovoga puta „nevolja u tome” što je Beograd sporazumom narodnjačke koalicije, socijalista i radikala već dobijen.

U odluci vršioca dužnosti gradonačelnika Beograda Zorana Alimpića da zakaže sednicu Skupštine grada pred kraj zakonskog roka Stojiljković vidi „motiv i nadu” da, ukoliko u međuvremenu uspešno krenu pregovori na republičkom nivou koalicije „Za evropsku Srbiju” s koalicijom oko socijalista, na dan konstituisanja Skupštine ili nešto pre toga koalicija SPS – PUPS – JS „izađe iz sporazuma” koji su na gradskom nivou napravili s radikalima i narodnjacima.

Stojiljković je ocenio da je pregovaračka težina socijalista velika, iako na ovim izborima nisu osvojili znatno bolji rezultat nego ranije, ali takva pozicija, iako na početku godi, vremenom postaje problem, jer šta god da SPS uradi neke interese i apetite unutar koalicije, stranačkog rukovodstva i simpatizera neće zadovoljiti.

S druge strane, politički analitičar Slobodan Antonić izjavio je da najveće šanse za formiranje vlasti na republičkom nivou imaju „koalicije i stranke koje su najdalje odmakli u pregovorima” – radikali, narodnjaci i koalicija okupljena oko socijalista, ali je moguća i pat-pozicija koja bi zakomplikovala političku situaciju u Srbiji.

– Situacija je vrlo komplikovana. Moguće je da se na kraju formiraju dva bloka sa po 125 poslanika i da nijedna strana ne obezbedi većinu. Smatram da šanse treba dati koaliciji koja trenutno vodi pregovore jer su oni najdalje odmakli i najveća je verovatnoća da će pregovore i završiti – rekao je Antonić. On smatra da je sada rano govoriti o novim vanrednim parlamentarnim izborima, iako pat-pozicija, 125 poslanika na svakoj strani, jasno može odvesti do novih izbora. – Ukoliko imate pat-poziciju, 125 prema 125 poslanika i ne možete formirati nijednu vladu, onda se pristupa ustavnom rešenju i raspisuju se novi izbori. Ali, za sada je to u pozadini i treba videti da li će iko moći da formira vladajuću većinu – kazao je Antonić. Prema njegovim rečima, u koaliciji SPS – PUPS – JS postoje partneri koji javno ukazuju da bi radije u partnerstvo sa nekim drugim – sa listom „Za evropsku Srbiju”.

– U tom kontekstu javlja se problem ko zapravo kontroliše mandate i na koji način se kontrolišu mandati koji pripadaju koaliciji okupljenoj oko Socijalističke partije Srbije – objasnio je Antonić. – Ukoliko se mandati kontrolišu isključivo preko deponovanih ostavki, onda to znači da će „recimo Dragan Marković Palma ili Jovan Krkobabić morati prvo da budu izabrani za poslanike, da njihov mandat bude verifikovan, pa tek onda da im se uvaži ostavka”.

– To onda otvara pitanje većine u parlamentarnom Administrativnom odboru i u Skupštini Srbije, koja će te ostavke prihvatiti ili odbiti – precizirao je on, ukazavši da u javnosti postoji izvesna nestrpljivost kada je u pitanju formiranje nove vlade, ali da kod proporcionalnih izbora, gde ima mnogo stranaka u parlamentu, pregovori o sastavu vlade često znaju da budu komplikovani. – Takva situacija ne postoji u sistemima gde se parlament bira većinskim izbornim sistemom, tako da, ukoliko imate proporcionalni sistem kao kod nas morate biti strpljivi kod stvaranja nove vlade – rekao je Antonić.

-------------------------------------------------------------

Vukadinović: DS priželjkuje nove izbore

Ponavljanje izbora nije nemoguća opcija, iako to zvanično niko neće da saopšti, a takvu mogućnost, mada ne javno, pre svih priželjkuje koalicija okupljena oko Demokratske stranke, izjavio jejuče politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Zvanično niko neće da kaže da postoji i takva mogućnost, jer bi građani to shvatili kao vrstu poigravanja s njihovim vremenom i narodnim novcem, naveo je on, i dodao da takav rasplet prvenstveno forsira Demokratskastranka, jer uviđa da koalicija sa socijalistima nije previše realna.

– Demokrate pokušavaju ili da Dragana Markovića Palmu i predstavnike PUPS-a odvoje od socijalista i tako naprave vladu, ili da izazovu krizu čiji će rasplet biti u novim izborima – rekao je Vukadinović.On je ukazao da upravo zbog toga DSna nedopustiv način prolongira sednicu gradske skupštine u Beogradu i pokušava da odloži predaju vlasti koaliciji DSS – SRS – SPS i želi da i na tom nivou isforsira privremenu upravu i nove izbore.

Tanjug

[objavljeno: 02.06.2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Antonić: U slučaju pat pozicije - novi izbori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2008, 05:37

BEOGRAD - Najveće šanse za formiranje vlasti na republičkom nivou imaju koalicije i stranke koje su najdalje odmakli u pregovorima - radikali, narodnjaci i koalicija okupljena oko socijalista, ali je moguća i pat pozicija koja bi zakomplikovala političku situaciju u Srbiji, ocenio je politički...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.