Vreme je za političku mudrost

Izvor: RTS, 19.Jan.2011, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme je za političku mudrost

Bez obzira na to koliko najavljivala da će bojkotovati izbore za Nacionalni savet, Bošnjačka kulturna zajednica Muamera Zukorlića smoći će mudrost da na njih izađe, smatra ministar Svetozar Čiplić. Bošnjaci će ovoga puta i više i jače pokazati volju da dobiju Nacionalni savet, kaže Čiplić.

Bošnjačka zajednica jedina je ostala bez Nacionalnog saveta za čije je formiranje rok istekao 6. decembra 2010. godine, jer predstavnici tri liste nisu postigli dogovor o formiranju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Saveta bošnjačke manjine.

Novi izbori raspisani su za 17. april, a ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić očekuje da će na njima učestvovati više od tri izborne liste.

"Sve što se dešavalo do sada angažovaće Bošnjake da više i jače nego što su na prethodnim izborima pokažu volju da dobiju novi savet", rekao je u Dnevniku RTS-a ministar Čiplić, podsećajući da je na prethodne izbore izašlo više od 54 odsto Bošnjaka.

Ministar napominje da su Bošnjaci ostali bez onoga što im po Ustavu pripada i zbog čega su, zapravo, izašli na izbore.

"Čak i verujem, računajući na političku mudrost, da će i Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), bez obzira na to koliko najavljivala da neće izaći na izbore, ipak smoći mudrost da na njih izađe", istakao je Čiplić.

Prema njegovim rečima, uvek kada se ulazi u neku političku kampanju, prikriva se ključ problema, a u ovom slučaju problem leži u tome što je "BKZ želeo da rezultate izbora preokrene u svoju korist", praktično uzimajući dva mandata koji im ne pripadaju i tako zavlada čitavim Nacionalnim savetom.

"Kako im to nije uspelo, pokušali su da optuže ostala dva politička lidera Bošnjaka da nisu politički lideri, optuživali su mene, državu i sa krupnim rečima pokušavaju da postignu jedan vrlo jasan cilj, a to je da izađu na izbore i pokušaju da ponovo dobiju onaj broj glasova koji su imali u junu", rekao je Čiplić.

"Vika oko vanrednog stanja"

Komentarišući izjave da ponavljanje izbora vodi ka vanrednom stanju u Sandžaku, ministar kaže da je "vika oko uvođenja vanrednog stanja zbog toga da bi pokazali da ne treba da izađu na izbore, jer bi tada shvatili da imaju mnogo manje glasova nego što su dobili na prethodnim izborima".

Ministar je istakao da Bošnjaci imaju visoku političku svest, da su deo demokratskih političkih promena u Srbiji i da pripadaju onom korpusu građana Srbije koji su snažno doprineli da se jedno moderno političko društvo izgradi.

"Znam da će Bošnjaci na taj način postupiti, a zapravo je jedna od lista, BKZ, pokušala da zloupotrebi tu političku volju da se izađe na izbore za Nacionalni savet, koji nema nikakav politički karakter, nego karakter organa manjinske samouprave", rekao je Čiplić.

Ministar je odbacio mogućnost formiranja dva paralelna Nacionalna saveta.

Bošnjačka kulturna zajednica, koju predvodi muftija Muamer Zukorlić, tvrdi da su novi izbori nezakoniti i da će ih bojkotovati. Kažu da je Veće koje su formirali uz pomoć predstavnika liste Bošnjačkog preporoda legitimno.

Bošnjačka kulturna zajednica, na izborima u junu, osvojila je 17 mesta u Nacionalnom savetu, Bošnjačka lista 13, a Bošnjački preporod pet.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.