Izvor: Radio 021, 11.Jun.2020, 10:53

Vodič kroz novosadske izbore (1. deo): Od bravara do operske umetnice

Birači na predstojećim izborima u Novom Sadu moći će da biraju neku od 14 izbornih lista koje će se naći na glasačkom listiću.

O tome ko će u naredne četiri godine voditi Novi Sad odlučivaće 332.407 građana koji imaju pravo glasa. Na listićima pred Novosađanima, 21. juna, biće nazivi 14 lista za koje će građani moći da biraju, ukoliko se odluče da iskoriste svoje pravo glasa.

U ovom tekstu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << donosimo vam pregled prvih šest lista na predstojećim izborima, dok će ostale liste biti predstavljene u zasebnom tekstu.

1. Aleksandar Vučić - Za našu decu

Vladajuća Srpska napredna stranka će na predstojeće lokalne izbore izaći zajedno sa sedam koalicionih partnera. Naprednjaci, uz Pokret obnove Kraljevine Srbije, Srpski pokret obnove, Socijaldemokratsku partiju Srbije, Pokret socijalista, Partiju ujedinjenih penzionera Srbije, Srpsku narodna partija i Pokret snaga Srbije - Braća Karić, podneli su listu sa imenima 78 kandidata za odbornike. Lista naprednjaka je šarolika, pa su tako među njima advokati, brojni su i menadžeri, pravnici, ekonomisti, ali su tu i ugostitelji, studenti, a svoje mesto je našao i jedan specijalista bravar.

Nosilac liste je aktuelni gradonačelnik Miloš Vučević, koji okončava svoj drugi mandat na funkciji prvog čoveka grada. Vučeviću se već pripisuju nove funkcije nakon izbora, pa se ponovo kalkuliše da bi mogao da preuzme ministarsku fotelju, čak i premijersku, ali i da bi u narednom mandatu mogao da bude predsednik Pokrajinske vlade umesto Igora Mirovića.

Iz tog razloga se sve više govori o tome ko bi mogao da nasledi Vučevića koji je upravljao gradom gotovo osam godina. Prvi "pik" je član Gradskog veća za upravu i propise Milan Đurić. Ovaj četrdesettrogodišnji Novosađanin nije se isticao u poslednjih osam godina, koliko obavlja funkciju člana gradskog veća. Ukoliko bude izabran za gradonačelnika, Đurić će biti još jedan u nizu pravnika koji će biti na čelu grada.

Visoko kotirana na listi SNS je Cvija Vasić, dosadašnja odbornica i predsednica Komisije za stambene poslove, koja je bila kuma na stranačkoj slavi 2019. godine. Nakon što je SNS došla na vlast u Novom Sadu, Cviji Vasić je sledovao posao u nekadašnjem Zavodu za izgradnju grada. I dok je ranije bila informatička tehničarka, u međuvremenu je avanzovala u diplomiranu menadžerku.

Diplomirana pravnica Dina Vučinić je jedna od najaktivnijih odbornica iz vladajuće stranke. Istakla se prošle godine, kada je zajedno sa svojim stranačkim kolegama branila gradski parlament iako ga niko nije napadao. Predsednica je odborničke grupe u aktuelnom skupštinskom sazivu, a uz to je i predsednica Komisije za kadrovska, administrativna i mandatno-imunitetna pitanja.

Najbolje kotirani koalicioni partner SNS-a na listi je član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić, potpredsednik POKS-a. Jelić ima bogato iskustvo primanja zarade iz budžeta. Krajem prošlog veka, kada je imao samo 21 godinu, bio je član Upravnog odbora JKP "Put", potom je obavljao funkcije i u "Vodovodu i kanalizaciji", "Panonskoj banci", "Srbijagasu", "Kula gasu", KK Vojvodina, FK Novi Sad, AIK banci, "Energiji NS", bio je direktor Zavoda za izgradnju grada, Novosadske toplane i gradskog Vodovoda. Takođe, bio je pomoćnik gradonačelnika, član odbora Baletske škole, a trenutno je i član Upravnog odbora Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Iako se nalazi na listi SNS u Novom Sadu, Jelić nema problem da na društvenim mrežama deli objavu svoje stranke u kojoj se navodi kako POKS "u budućoj skupštini neće ući u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom", te da će biti oštra opozicija u parlamentu svakoj vlasti koja nastavi razaranje Srbije.

Među prvima na listi naprednjaka i koalicionih partnera su i Lena Nešović i pomoćnik direktora u "Lisju" Miloš Skendžić, koji nisu učestvovali u radu gradskog parlamenta u poslednje četiri godine. U prvih 10 je i Jelena Marinković Radomirović, predsednica Saveta za urbanizam, poslovni prostor i stambena pitanja i izvršna direktorka Novosadskog sajma.

2. Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma

Ova koalicija je, uz SNS, jedina je koja je dostavila maksimalan broj kandidata za odbornike u gradskom parlamentu.

Prvi na listi 78 kandidata je Slobodan Cvetković, predsednik Gradskog odobra SPS i direktor Novosadskog sajma. Ovaj četrdesetšestogodišnji Novosađanin je bio direktor JP "Sportski centar" u Beočinu, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje, a rukovodio je i Sektorom za informacione sisteme i elektronske medije. Takođe, bio je i pomoćnik direktora na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo "NS seme", dok ga je Vlada Srbije imenovala za člana UO Agencije za upravljanje lukama Srbije.

Odmah iza njega je Slavenko Unković, predsednik Gradskog odbora Jedinstvene Srbije. Unković je i poslanik u Skupštini Vojvodine, u odborničkoj grupi SPS-JS. U pokrajinskom parlamentu je i član Odbora za propise i Odbora za budžet i finansije.

Četvrti na listi je Veselin Bojat, direktor Doma zdravlja "Novi Sad". Ovaj kadar Socijalističke partije Srbije je prošle godine reizabran na mesto direktora novosadskog Doma zdravlja.

Još jedan kadar SPS, Milorad Radojević, ponovo je visoko kotiran na listi ove stranke i njihovog koalicionog partnera. Radojević je poslednje četiri godine obavljao funkciju člana Gradskog veća za privredu, a u zvaničnoj biografiji navodi da je učestvovao u velikom broju projekata finansiranih iz fondova Evropske unije.

3. Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka

Druga najjača stranka u lokalnom parlamentu Gradskoj izbornoj komisiji dostavila je spisak od 48 kandidata za odbornike. Nosilac liste je predsednik Gradskog odbora SRS Đurađ Jakšić, koji je, prema istraživanju 021.r  s  , bio najjaktivniji odbornik u gradskom parlamentu u 2019. godini. Jakšić će, kako je najavio, biti kandidat za gradonačelnika iz redova SRS.

Jakšić je bio aktivan i u Skupštini Vojvodine, gde je takođe bio poslanik. Ovaj profesor istorije nosilac je liste radikala i na izborima u pokrajini.

Drugi na listi je narodni poslanik Milorad Mirčić. Ovaj radikal bio je 1993. godine i predsednik Skupštine grada, a bio je i ministar za veze sa Srbima izvan Srbije. U Skupštini Srbije član je grupa prijateljstva sa Belorusijom, Rusijom i Venecuelom, a učestvuje i u radu nekoliko skupštinskih odbora.

Visoko kotiran na listi SRS je i Goran Đokić, koji nije bio deo radikalskog tima u Skupštini Novog Sada u prethodne četiri godine. Ipak, on već ima odborničkog iskustva, a u 2017. izabran je za sekretara GO SRS.

Među prvima na listi SRS su i dosadašnji odbornici Snežana Mušicki, Marina Nedeljković, Jelena Mandarić, Vanja Božić, Lazar Kanjerić, koji su bili aktivni u poslednjem sazivu skupštine.

4. Sasvim druga priča - Novosađani

Nova opcija za Novosađane na predstojećim izborima je Sasvim druga priča, koja je predložila 26 kandidata za odbornike.

Listu predvodi bivši predsednik FK Vojvodina Zoran Šćepanović. Sa njim na listi, ali na poslednjem mestu, nalazi se i Goran Karadžić, novinar i nekadašnji predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije.

Sasvim druga priča potpuno se fokusirala na Novosađane u svojoj kampanji, utrkujući se za slično biračko telo koje je poslednjih godina podržavalo Ligu socijaldemokrata Vojvodine i Demokratsku stranku. Svojim objavama na društvenim mrežama su ciljali one koji se pre svega identifikuju kao Novosađani.

Tako su im deo kampanje bile poruke poput: "Neki navijaju za Vojvodinu... a neki za drugi klub", "Neki kažu kapiraš... neki kontaš". Njihova namera je da u svim bolnicama postoji internet, da se reši pitanje regionalne deponije, da Novi Sad dobije gradsku bolnicu, a pažnju je privukla i kampanja o međunarodnim letovima sa aerodroma kod Čeneja.

5. Vojvođanski front - Ujedinjeni za demokratski Novi Sad

Poznata imena pod nešto drugačijim imenom. Izbornu listu Vojvođanski front čini koalicija Lige socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanske partije i Zajedno za Vojvodinu, ali su kandidati za odbornike mahom iz LSV. Rezultati ovih izbora pokazaće da li su Novosađani odlučili da kazne LSV zbog sklapanja "komunalne koalicije" sa naprednjacima 2016. godine.

Nosilac liste Vojvođanskog fronta je Aleksandar Kravić, koji je u prethodne četiri godine bio Član gradskog veća za saobraćaj. Kravić, koji je diplomirani pravnik, novosadskoj javnosti je, osim po političkom delovanju, poznat i kao višegodišnji član benda Đorđa Balaševića.

Osim kampanje putem bilborda, Vojvođanski front je imao intenzivnu kampanju i na društvenim mrežama. Tako je preko stranice "Novi Sad je nama glavni grad" predstavljao ljude koji učestvuju u radu komunalnih preduzeća, čime su želeli da pokažu da su i prethodnih godina doprinosili gradu.

Visoko na listi Vojvođanskog fronta nalaze se i dosadašnji odbornici u gradskoj skupštini, kao što su Robert Kolar, Branislav Bogaroški, Maja Sedlarević, Bogdan Kolarski, Slobodan Markov, Aleksandar Jovanović, a sada su tu i predsednik Izvršnog odbora GO LSV Mirko Grujičić, kao i Sandra Trifunović Stojanović.

6. Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor

Listu Saveza vojvođanskih Mađara predvodi Đula Kiš, koji je u prethodne četiri godini bio deo odborničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje". Kiš je i predsednik Saveta za kulturu u Skupštini grada. Ovaj četrdesetosmogodišnji inženjer agronomije radi kao profesor u Poljoprivrednoj školi u Futogu i potpredsednik je mesnog odbora SVM u Budisavi.

Druga na listi je Melinda Ladišić, koja je potpredsednica novosadskog SVM-a. Ova pomoćnica u nastavi, što je navela kao zanimanje, bila je i šefica novosadske kancelarije udruženja Concordia Minoritatis Hungaricae.

Treći je Đula Takač, inženjer zaštite na radu, koji je i jedan od zastupnika Instituta za preventivu, zaštitu na radu, protivpožarnu zaštitu i razvoj. Takač je, između ostalog, kako se navodi na sajtu Skupštine grada član Nadzornog odbora Novosadskog pozorišta.

Ipak, najpoznatija osoba na list SVM-a je operska umetnica i redovna profesorka Akademije umetnosti u Novom Sadu Agota Vitkai Kučera. Sa zvanjem doktora interkulturalnih nauka, Vitkai Kučera se nalazi na petom mestu na listi SVM-a za lokalni parlament. Ova umetnica ima bogato iskustvo na sceni i bogato formalno obrazovanje. Poznata je i po saradnji sa Đorđem Balaševićem.

U narednom tekstu, koji će biti objavljen u petak, donećemo vam presek ostalih stranaka koje će učestvovati na izborima u Novom Sadu.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.