Vlast izgubila većinu na izborima u Luksemburgu

Izvor: B92, 09.Okt.2023, 09:08

Vlast izgubila većinu na izborima u Luksemburgu

Na parlamentarnim izborima u Luksemburgu okončana vlast trostranačke koalicije koju je predvodio premijer te zemlje Gzavije Betel i njegova Demokratska stranka.

Prema rezultatima izbora održanih u nedelju, Stranka Zelenih ostala je bez četiri mesta u parlamentu, što znači da je koalicija Demokratske stranke, LSAP socijalista i Zelenih ostala bez većine i neće moći da formira narednu vladu.

Istovremeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << desničarska stranka ADR osvojila je dovoljno glasova da pretekne Zelene po broju poslanika u parlamentu, a demohrišćanski CSV zadržao je isti broj poslanika, ali i dalje ostaje po strani, uprkos tome što su stranka sa najviše članova u drugoj najmanjoj zemlji EU.

CSV-u, koju predvodi bivši ministar finansija Luk Friden, nastojaće da pronađe koalicione partnere kako bi prikupila većinu, to jest 31 poslanika od mogućih 60 u parlamentu, i to najverovatnije, kako navodi britanska agencija, sa Betelovim demokratama, ili sa LSAP socijalistima.

Betel je rekao da je njegova stranka spremna da radi u novoj vladi.

Predizborna istraživanja su pokazala da ce rezultati biti tesni i da bi mogli da rezultuju sa nekoliko koalicionih opcija.

Luksemburg ima 650.000 stanovnika i najbogatija je zemlja EU kada se gleda visina BDP po glavi stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Betelova vlada izgubila većinu na izborima u Luksemburgu

Izvor: Danas, 09.Okt.2023

Liberalna vlada luksemburškog premijera Gzavijea Betela poražena je na parlamentarnim izborima, a priliku da formira vlast u toj zemlji posle deset godina ponovo je dobila konzervativna Hrišćansko-socijalna narodna partija (CSV).

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.