Vladajuće stranke u Nemačkoj poražene u Bavarskoj

Izvor: N1 televizija, 14.Okt.2018, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladajuće stranke u Nemačkoj poražene u Bavarskoj

Demohrišćani i socijaldemokrate, koji u Nemačkoj na saveznom nivou čine vladu, doživeli su prema prvim izlaznim anketama težak poraz na pokrajinskim izborima u nedelju u Bavarskoj, javlja javni servis ARD.

Hrišćansko-socijalna unija (CSU), koja u Bavarskoj zastupa demohrišćansku opciju, osvojila je 35,5 posto glasova što je najslabiji rezultat u poslednjih 60 godina.

Na poslednjim pokrajinskim >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << izborima pre pet godina CSU je osvojio apsolutnu većinu.

Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) osvojila je prema anketama instituta Dimap za ARD 10 posto glasova što je najslabiji rezultat za socijaldemokrate na posleratnim izborima.

Druga po snazi je stranka Zeleni koja je s 18 posto osvojila gotovo dvostruko veći broj glasova nego na poslednjim izborima.

Desno populistička Alternativa za Nemačku je osvojila 11 posto glasova što je slabije od očekivanog.

Otprilike isti broj glasova osvojila je grupa Slobodni birači.

Liberalno-demokratska stranka (FDP) i stranka Levica, prema prvim anketama, nisu uspele da uđu u bavarski parlament.

Prema prvim analizama najizglednija je koalicija između CSU-a i Slobodnih birača koja bi prema trenutnim rezultatima imala tesnu prednost u parlamentu.

Poraz demohrišćana u Bavarskoj smatra se i teškim udarcem za politiku kancelarke i predsednicu Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angelu Merkel.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.