Vlada treba da usmeri ekonomiju u dobrom pravcu

Izvor: S media, 04.Jul.2010, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada treba da usmeri ekonomiju u dobrom pravcu

Vlada Srbije ima priliku da period do sledećih izbora iskoristi da stvori silu inercije, koja će obezbediti ekonomiji da ide u dobrom pravcu, kako izbori, a time i izborna obećanja, ne bi ugrozili i ovako krhku domaću privredu, izjavio je predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Dragan Djuričin.

Srbija u narednom periodu mora povećati nivo privredne aktivnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << što se može uraditi samo kroz rast investicija, rekao je Djuričin.

"Pri tome treba imati u vidu da smo relativno visoko zadužena zemlje i da se te investicije ne mogu finansirati iz kredita nego moramo pronaći oblike dokapitalizacije i partnerstva javnog i privatnog vlasništva", naveo je on.

Djuričin je podsetio da je sa predsednikom Srpskog poslovnog kluba "Privrednik" Branislavom Grujićem i predsednikom Udruženja korporativnih direktora Srbije Toplicom Spasojevićem sačinio predlog mera za prevazilaženje negativnih efekata ekonomske krize u kome se predlažu tri paralelna puta investiranja u Srbiju.

Pre svega to su mrežne tehnologije - energetika i telekomunikacije, s obzirom na to da te grane imaju razmenjive proizvode, a s druge strane privlače značajne investicije, što znači da imaju veliki multiplikativni efekat na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), naglasio je Djuričin koji je i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

"Ono što je posebno važno je da se finansiranje investicija može obezbediti dokapitalizacijama, odnosno uvlačenjem strategijskih partnera u vlasništvo naših preduzeća", rekao je Djuričin.

Predsednik SES - a je ocenio da bi investicije, takodje, trebalo usmeriti u prehrambenu industriju i selektivne delove poljoprivrede, da bi se iskoristila komparativna prednost koju Srbija ima u poljoprivredi.

"Predložili smo i razvoj infrastrukture, s tim što smatramo da infrastrukturu dominantno treba finansirati sredstvima onih koji tu infrastrukturu podižu, jer su u pitanju velike investicije, rokovi povraćaja su dugi, a mi smo dosta zaduženi", ukazao je Djuričin.



"Što se tiče privatnog sektora, mislim da država ne treba da mu pomaže ni na jedan način, ne treba da ohrabruje njegovo investiciono ponašanje, ono što država treba da pokuša da obezbedi to je maksimalna makroekonomska stabilnost"
, istakao je čelnik SES - a.

Prema rečima Djuričina, za realizaciju navednog programa treba uspostaviti novi monetarni model koji bi se bavio stabilnošću cena, stabilnošću proizvodnje i strukturom proizvodnje, u kojoj razmenjivi proizvodi treba da dominiraju, kao i politikom kursa koja treba da bude takva da kurs bude bude predvidiv za investitore.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.