Vlada Australije ostaje bez većine u parlamentu

Izvor: N1 televizija, 20.Okt.2018, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Australije ostaje bez većine u parlamentu

Australijska vlada izgubiće tanku većinu od jednog glasa u parlamentu, prema više od pola prebrojanih glasova na izborima na kojima se popunjava upražnjeni mandat, što bi moglo stvoriti potencijalnu političku krizu za premijera Skota Morisona.

Izbori za okrug Ventvort, istočno od Sidneja, održali su se u subotu nakon ostavke bivšeg premijera Malkolma Turnbula koga je vlastita stranka smenila u avgustu.

Sa prebrojanih nešto više od 60 odsto glasova uočljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je da je gotovo 23 posto birača "prešlo" na drugu stranu ne podržavši vladinog kandidata Dejva Šarmu, otvarajući put pobedi nezavisne kandidatkinje Kerin Felps.

"Ova noćašnja pobeda trebalo bi da označava povratak pristojnosti, integriteta i ljudskosti u australijskoj vladi", kazala je Felps na skupu u Sidneju.

Premijer Morison priznao je da je poraz na vidiku.

Morison, konzervativniji od svoga prethodnika, sad će zavisiti od podrške nezavisnih poslanika za većinu u parlamentu. Opšti izbori trebalo bi da se održi u maju 2019. ali mogući su i prevremeni izbori ako koalicija predvođena njegovim Liberalima ne osigura podršku najmanje jednog nezavisnog poslanika u parlamentu.

Dvoje od pet nezavisnih poslanika već je isključilo mogućnost da će podržati Morisonovu manjinsku vladu a ostali su mu poručili da će cena podrške biti visoka.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.