Vjosa Osmani: Ako 20 odsto građana potpiše peticiju, ponovo izbori na severu KiM

Izvor: B92, 07.Jun.2023, 12:59

Vjosa Osmani: Ako 20 odsto građana potpiše peticiju, ponovo izbori na severu KiM

Ako 20 odsto birača potpiše peticiju za održavanje novih izbora, moglo bi da se ponovi glasanje u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosmeta.

Ovo je izjavila predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, a prenosi Rojters.

Osmani, kako ova agencija prenosi, veruje da je peticija "najdemokratskiji način" na koji se izbori mogu ponovo organizovati.

"Mislim da bismo na ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << način obezbedili i učešće Srba upravo jer bi zahtev za ponavljanje glasanja došao od građana", rekla je ona.

Smena gradonačelnika putem peticije bila "neka vrsta referenduma" koji bi otvorio put za održavanje drugog glasanja za izbor novih gradonačelnika, tvrdi predsednica takozvanog Kosova i dodaje da bi sve moglo da se završi za nekoliko meseci.

Rojters ipak primećuje da je nejasno da li će srpski birači podržati peticiju.

Osmanijeva, međutim kaže, da će pre raspisivanja novih izvora od međunarodne zajednice tražiti uveravanja "da se Beograd neće mešati".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Osmani: Novi izbori ako 20 odsto birača na severu potpiše peticiju kojom to traže

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jun.2023

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da će Priština organizovati nove izbore u opštinama na severu KiM ako 20 odsto birača potpiše peticiju kojom se oni traže.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.