Više štetne nego korisne navike

Izvor: B92, 20.Okt.2011, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više štetne nego korisne navike

Deluje da je put do zdravlja veoma jednostavan: kvalitetna hrana, vežba, dovoljno sna i sve je u redu.

Međutim, život nekada može biti mnogo komplikovaniji, a izbori za koje ste mislili da su ispravni, lako se okrenu protiv vas. Predstavljamo nekoliko takvih.

Kompulsivna upotreba sterilizatora za ruke

Ako posegnete za antibakterijskim gelom svaki put kad dođete u dodir sa spoljnim svetom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trebalo bi da napravite pauzu.

Osim ako ne radite kao lekar, sapun i voda su vam sasvim dovoljni. Kada niste blizu slavine, sterilizator može da pomogne, ali pre toga pročitajte deklaraciju.

Nedavna istraživanja pokazala su da oni koji sadrže triklosan mogu izazvati otpornost bakterija i virusa na antibiotske lekove, kao i na sapune.

Zato se bolje odlučite za neki koji sadrži visok procenat alkohola.

Eksperimentisanje sa kozmetikom

Neretko se desi da pokleknemo pod uticajem reklama i poželimo da isprobamo neku novu kozmetiku.

Međutim, to i nije tako dobra ideja, jer preskakanje svakodnevne rutine može izazvati burnu reakciju kože.

Ženama često dosadi neka krema ili tonik, naročito ako efekte ne primete odmah. Međutim, za pravo delovanje potrebno je između šest i osam nedelja, a ako koristite proizvode sa povećanom količinom kolagena, neophodna je i kontinuirana upotreba od šest meseci do prvih vidljivih rezultata.

S druge strane, ako prečesto menjate kozmetičke preparate, možete dobiti rozaceu, stanje u kom koža postaje crvena, osetljiva, a nekada čak i upaljena.

Preskakanje obroka, a zatim prejedanje

Mnoge žene imaju običaj da se "čuvaju” za neki kasni obrok, pa zato preskoče ručak ili doručak.

Međutim, ako ne jedete redovno, kasnije se možete prejesti i zapravo uneti mnogo više kalorija nego što nose dva normalna obroka.

Pamtniji pristup je da unosite proteinske obroke koji će vam tokom dana dati neophodnu energiju, pa uveče nećete biti toliko gladni.

Pranje zuba posle svakog obroka

Ako žurite da odmah posle obroka operete zube, možda štetite svojim zubima.

Naime, hrana ostavlja kiselinu u usnoj šupljini koja oslabljuje gleđ, a četkanjem zuba dok je ona u takvom stanju, možete naškoditi njihovom zdravlju.

Kako biste uklonili ostatke hrane posle jela, najbolje je da usta isperete vodom, a četkanje ostavite za jutro i veče.

Obavezno zube perite kružnim pokretima četkice. Tako ćete ukloniti štetne bakterije između zuba i desni.

Radite samo kardio vežbe

Lako je pretpostaviti da je najbolji način za gubljenje viška kilograma pojačana kardio aktivnost. Međutim, vremenom će se vaš organizam navići na tu rutinu i prestaće da sagoreva više kalorija.

Najbolje je da radite cirkularne treninge u kojima naizmenično radite kardio i vežbe pod opterećenjem.

Ako budete uveli i vežbe sa tegovima, povećaćete mišićnu masu, zahvaljujući čemu ćete sagorevati više kalorija tokom dana, čak i kada odmarate.

Nošenje japanki

Mnogi misle da će odmoriti stopala ako celog leta izbegavaju zatvorenu obuću i prednost daju japankama. Međutim, papuče, a japanke naročito ne daju nikakvu podršku stopalu, što vodi vas čini sklonim lomovima.

Naime, stopala su navikla da budu ograničena obućom i to im pomaže da drže vašu težinu.

Nemojte ići ni bosi, jer osim što tako ne dajete podršku stopalima, tako možete dobiti i neku gljivičnu infekciju.

Pijete samo flaširanu vodu

Mislite da telu činite uslugu zato što ne pijete "česmovaču”? Varate se!

Flaširana voda ne sadrži fluoride što uzrokuje brže kvarenje zuba. Ako baš želite čistiju vodu od česmovače počnite sa korišćenjem filtera za vodu.

Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.