Virdžinija Rađi: Nova era Rima

Izvor: Danas, 21.Jun.2016, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virdžinija Rađi: Nova era Rima

Virdžinija Rađi (37) povela je italijanski populistički pokret Pet zvezdica (M5S) do istorijske pobede na lokalnim izborima, dok je sebi obezbedila titulu najmlađeg gradonačelnika Rima u poslednjih sto godina i prve žene na toj funkciji.

Osvojivši čak 67 odsto glasova, zadala je ozbiljan udarac Demokratskoj partiji levog centra premijera Matea Rencija, a pokretu pružila dobar zamajac za parlamentarne izbore 2018. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Nakon proglašenja pobede najavila je novu eru u italijanskom glavnom gradu. "Biću gradonačelnik svih Rimljana. Povratiću zakon i transparentnost u gradske institucije nakon 20 godina lošeg rukovođenja", obećala je Rađi.

Kaže da je političku karijeru započela zato što je smatrala da političari nisu zainteresovani da se bave problemima s kojima se građani svakodnevno suočavaju u gradu, poput loših puteva, parking mesta, prljavih parkova, te je rešila da preuzme stvar u svoje ruke. Pokretu M5S se pridružila 2011, da bi dve godine kasnije postala gradski odbornik, osvojivši nešto više od 1.500 glasova.

U izbornoj kampanji je izjavila da se za probleme u gradu mogu naći "jednostavna" i "racionalna" rešenja, te je obećala da će povesti "mirnu revoluciju". Protiv je ideje da Rim bude domaćin letnjih Olimpijskih igara 2024, jer bi, kako kaže, preuzimanje takve odgovornosti bilo ravno "kriminalu", s obzirom na saobraćajne gužve i loše stanje na putevima u gradu. Kritičari su je predstavljali kao kandidata na "daljinsko upravljanje" uz obrazloženje da nijednu ozbiljnu odluku ne može da donese bez konsultacije s čelnicima M5S. Njeni politički rivali su u kampanji ukazivali na činjenicu da je klijent advokatske firme za koju je ranije radila bivši premijer Silvio Berluskoni, kao i da se oglušila o pravila o transparentnosti kada nije htela da obelodani kakve pravne poslove obavlja za državne zdravstvene institucije.

Virdžinija Rađi je rođena 1978. u Rimu. Sa suprugom, koji je radio-producent, i šestogodišnjim sinom živi na periferiji Rima. Diplomirala je pravo s najvišim ocenama na Univerzitetu Roma Tre. Uža specijalnost su joj pitanja autorskih prava i intelektualne svojine. Tečno govori engleski. Za sebe kaže da je "knjiški moljac", a omiljeno štivo joj je "Mali Princ". Na neka pitanja uspešno izbegava da daje odgovore, te nije poznato da li je katoličke veroispovesti i da li navija za Romu ili Lacio.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.