Veselinović: Odluka o srpskim glasovima politička, ne pravna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2019, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veselinović: Odluka o srpskim glasovima politička, ne pravna

Stevan Veselinović, član centralne izborne komisije u Prištini (CIK) ispred Srpske liste, izjavio je da je odluka vrhovnog suda u Prištini da ne prizna glasove iz Srbije na poslednjim parlamentarnim izborima politička, a ne pravna.

On je za "Jedinstvo" rekao da je sud za glasove iz Srbije dao obrazloženje da su oni stigli mimo poštanskih procedura, kao i da je takva odluka doneta na osnovu javne izjave člana CIK-a iz LDK i posmatrača iz koalicije NISMA.

"Procedura >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oko stizanja tih glasačkih listića je ista kao i na prethodnim izborima. Razlika je samo što su na prethodnim izborima oni doveženi iz Srbije posredstvom OEBS-a, a kada OEBS više nije imao mandat onda su koverte dolazile na potpuno isti način kao i do sada. Na isti način glasovi su stigli kada su bili izbori za četiri gradonačelnika na severu Kosova. Tada nije bio problem, a sada jeste", kaže Veselinović.

Kako ističe, očigledno je da je u pitanju politička, a ne pravna odluka.

"Neozbiljno je obrazloženje da je odluka doneta na osnovu izjave člana CIK-a iz LDK. On je član isto kao i ja, a moram da napomenem da je on bio od vodećih zagovornika da se ponište glasovi koji su došli poštom iz centralne Srbije", dodaje Veselinović.

On je upozorio i da je zabrinjavajuće to da evropski posmatrači i uopšte EU ne reaguju na očigledne prevare i kalkulacije sa brojanjem glasova.

"Oni napadaju isključivo srpsku zajednicu, tvrdeći da u srpskim sredinama nisu bili regularni izbori i nisu sprovedeni u demokratskom ambijentu. Ovu manipulaciju glasovima kao da ne primećuju. Najveći problem je što su ti glasovi brojani izdvojeni od ostalih glasova, koji su došli putem pošte, što je i omogućilo da se sa njima kalkuliše i da se mogu lako ukloniti iz konačnih rezultata", precizirao je.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.