Vejvoda: Birači pokazali da žele nastavak demokratizacije društva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2016, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vejvoda: Birači pokazali da žele nastavak demokratizacije društva

Birači su na izborima pokazali da žele da Srbija nastavi putem kojim je ova vlada krenula, a to znači demokratizaciju društva i poboljšanje ekonomske situacije u zemlji, ocenio je potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda Ivan Vejvoda.

Rezultati parlamentarnih izbora su, prema njegovim rečima, očekivani, imajući u vidu ankete javnog mnjenja u poslednjih mesec dana i predstavljaju konsolidaciju vlasti.

"Birači žele da nastave putem kojim je ova vlada krenula, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a rekao bih i prethodne vlade koje su nas vodile u Evropsku uniju, nekad sporije nego što smo to želeli, a to znači demokratizaciju ovog društva i, sa ekonomskog aspekta, smanjenje nezaposlenosti i podizanje standarda života ljudi", rekao je Vejvoda u izjavi Tanjugu.

Ulaskom nacionalista skupštinski život će biti življi

On je ocenio da ulazak nacionalista u parlament ne predstavlja opterećujući faktor za srpsku demokratiju, jer je, kako kaže, u demokratiji zdravije da u skupštini budu zastupljeni svi koji predstavljaju neko političko mnjenje u društvu.

Takođe, veruje da će ulaskom nacionalista skupštinski život biti življi, što nije bio slučaj nakon izbora 2014. godine, kada u parlament nisu ušle antievropski orijentisane stranke.

Govoreći o izazovima koji očekuju novu vladu, Vejvoda kaže da je to, pre svega, ekonomija.

"Činjenica da ćemo imati rast od 1,8 odsto, na osnovu predviđanja Svetske banke i MMF, govori nešto, ali za svaku vladu i pojedinca bilo bi dobro da se vratimo na onaj rast koji smo imali do 2008. godine, od četiri, pet ili šest odsto", kaže Vejvoda.

To, prema njegovim rečima, znači i nastavak strukturnih reformi

"Treba se suočiti sa činjenicom da mnoga državna preduzeća jedu mnogo onoga što bi moglo da se upotrebi na bolji način u društvu", rekao je on.

Kao pozitivno Vejvoda ističe što je Železara Smederevo našla kupca jer to predstavlja, kako kaže, olakšanje za vladu.

U regionu jedni bez drugih ne možemo

Osim ekonomije, tu su i nastavak procesa pregovora sa EU, gde Vejvoda očekuje otvaranje poglavlja 23 i 24, a zatim i razgovori o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

"Kada je reč o spoljnoj politici, regionalni odnosi su ključni. Dobri odnosi u regionu su dokaz da se ide napred i da se živi sa vrednostima Evropske unije", rekao je Vejvoda.

On smatra da su povremene trzavice u bilateralnim odnosima između zemalja regiona prolazne i da često zavise od domaćih političkih prilika.

"Mislim da svi shvataju da jedni bez drugih ne možemo. Mi smo mali region, ekonomski smo svi slabi i zavisimo od neposrednih stranih investicija, a da biste privukli tuđe pare, morate pokazati da ste stabilan region", navodi on.

Zato je, kako ističe, kretanje ka EU veoma bitno, jer pokazuje želju za stabilnošću i nameru da se ustanove vladavine prava poboljšavaju i da vlade moraju da nastave u tom pravcu da bi pokazale dobre namere i ostvarenje tih namera.

Kada je reč o odnosima sa SAD, Vejvoda smatra da su se oni poboljšali nakon Vučićeve posete Vašingtonu, kao i posete američkih zvaničnika Beogradu.

"To govori i o jačanju odnosa dveju zemalja. Bilo bi bolje da su privredni odnosi jači. U Americi trpe zbog globalne situacije, ali očekujem dalje poboljšanje tih odnosa", zaključio je Vejvoda.

214
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.