Večiti kum

Izvor: Blic, 10.Nov.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večiti kum

Ivica Dačić radi kao da će sto godina biti mir, a sprema se kao da će izbori biti već na proleće. Za njega ne važi biblijsko uputstvo da se odmori nedeljom, uputstvo prošireno na ceo vikend zbog lenjosti kao prirodnog čovekovog stanja. Prošle nedelje je kumovao, ove subote se bavio filmom.



Drugog novembra u Mačvanskim Metkovićima, opština Bogetić, u pratnji visokog savetnika Vlade Divca, krstio je deveto dete porodice Mijatović. Nakon što je, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ceremonija krštenja zahteva, pred popom i prisutnima izjavio da se odriče satane, sveštenik mu je poželeo da kao ministar dočeka i da venča dvogodišnju Jovanu, na šta prisutni povikaše: „Daće bog!”

Ne znam koliko se večno mladoliki socijalista uzda u božje priviđenje, ali da radi na tome vidi se gotovo svakodnevno. Dačić je pripadnik stare partijske škole koja veruje u značaj rada na terenu i u bazi. Socijalisti jesu od 2000. godine bili u nekoj vrsti mišje rupe na globalnom planu, ali, prema rečima Branka Ružića, predsednika Izvršnog odbora SPS-a, ova stranka učestvuje u vlasti u 106 opština i gradova. Prema zvaničnim podacima DS-a, demokrate su na vlasti u 99 opština i gradova.

Dačić i njegovi, ministri pre svega, u prilici su sada da to seme zalivaju i da jačaju. Ukoliko ova vlada potraje, realne su pretpostavke da će se SPS podići znatno iznad cenzusa i da će Dačić biti u prilici da kao ministar krsti i Jovanino dete.

To s krštenjem bilo je na kraju prošle nedelje, a ovu nedelju je Dačić, potpredsednik vlade, formalno zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova, okončao prijemom Ralfa Fajnsa, britanskog megastara glume i čoveka s ambicijom da režira filmove, i ugovorio da ovaj to radi u Srbiji, a usput mu je rentirao dobar deo policijskih jedinica, uključujući i konjičku brigadu, za potrebe filma koji Fajns želi da snimi.

Ako sad neko pita što Fajns nije sedeo i slikao se s ministrom kulture Nebojšom Bradićem, kome, recimo, osim onog o rentiranju policijskih jedinica, ta vrsta dogovora resorno pripada, odgovor je sledeći: Ministarstvo unutrašnjih poslova upravlja Palatom „Srbija” - bivša Palata federacije, u narodu poznata kao zgrada SIV-a - a kako Dačić upravlja policijom, on mu tu dođe kao neki hauzmajstor koji je „engleskom pacijentu”, Fajnsu, pokazivao novobeogradsko zdanje koje se ovom, kako je naknadno rekao, mnogo dopalo.

Tako nam se Ivica Dačić u raznim svojstvima sedam dana u nedelji prikazuje na „malim ekranima”, a da mu niko ne može zameriti da ne radi svoj posao. Traje u politici već 18 godina, a nije izgubio refleks. Zabranio je, samo da pomenemo, upotrebu gumenih metaka i zabranio ono ponižavajuće službeno fotografisanje i objavljivanje slika ljudi koji su uhapšeni pod nekim sumnjama koje tek treba sudski dokazati.

Uostalom, čovek koji je preživeo brutalan Miloševićev napad na Šestom kongresu SPS-a 2003. godine i sputao želju za osvetom ili ispoljavanjem sujete, pa nastavio da vodi politiku s Miloševićevom slikom iznad glave, ostavljajući ga u svesti članstva kao „magloviti reper”, pokazao je da je vrstan tehničar vlasti.

Ako izbora ne bude u kratkom roku, a kladio bih se da neće, pre će Dačić ostati na vlasti nego što će se Vojislav Koštunica, glavni promoter ideje o novim izborima, vratiti na vlast.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.