Izvor: Radio 021, 10.Avg.2020, 07:12

VIDEO: Protesti u Minsku i drugim gradovima nakon pobede Lukašenka na izborima

Beloruska policija sukobila se u nedelju uveče sa demonstrantima u Minsku i drugim gradovima, koji su izašli na ulice nakon što su preliminarne izlazne ankete, objavljene po zatvaranju birališta na predsedničkim izborima, dale ubedljivu prednost aktuelnom predsedniku Aleksandru Lukašenku.

Opozicija je te rezultate odbacila i iznela tvrdnje o brojnim neregularnostima koje su obeležile izborni dan u Belorusiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Izlazne ankete objavljene po zatvaranju glasačkih mesta pokazuju da je Aleksandar Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, osvojio 79,7 odsto glasova na nedeljnim predsedničkim izborima u Belorusiji i time dobio i šesti po redu mandat.

Kandidatkinja opozicije Svetlana Tihanovskaja je, prema anketama, osvojila 6,8 odsto glasova. Ona je, po zatvaranju birališta izjavila da je "većina građana uz nju" i da ne veruje zvaničnim rezultatima na osnovu izlaznih anketa.

"Verujem svojim očima i vidim da je većina uz nas. Smatram da smo već pobedili jer smo porazili naš strah, našu apatiju, našu nezainteresovanost", rekla je Tihanovskaja.

Ruske agencije i opozicioni beloruski mediji javili su da su po zatvaranju birališta počela protestna okupljanja u više gradova Belorusije, a da je u Minsku i Brestu bilo i sukoba demonstranata i policije, kao i hapšenja.

Prema tim navodima, oko 1.000 demonstranata okupilo se blizu obeliska u čast Minska kao "herojskog grada" u Drugom svetskom ratu. Policija se oštro sukobila s njima, neke je tukla pendrecima, a kasnije je koristila šok-bombe kako bi ih rasterala.

Mediji su naveli da je policija u Brestu bacala suzavac na demonstrante.



Policija je u Minsku celog dana bila prisutna u velikom broju, a uveče je postavila kontrolne punktove oko grada, kako bi sprečila ulazak demonstranata iz drugih gradova.

Ranije tokom dana birači su formirali duge redove na biračkim štandovima širom ove zemlje kao i u ambasadama u inostranstvu.

Radija slobodna Evropa u Belorusiji javio je da su mnogi ljudi koji su došli na birališta nosili bele narukvice što signalizira podršku opoziciji. Korisnici društvenih medija takođe su objavili slike glasača koji su nosili bele narukvice u beloruskim ambasadama, uključujući Moskvu, Berlin i London.

I predizbornu kampanju uoči nedeljnih predsedničkih izbora, obeležila su hapšenja i pritvaranja opozicionih političara i aktivista i neprijavljeni protesti.

Jučerašnji predsednički izbori po mnogim procenama su i najteži za Lukašenka, autoritarnog lidera koji je na vlasti od 1994. godine.

Poverenje u Lukašenka, koga nazivaju i "poslednjim diktatorom u Evropi" opalo je dobrim delom zbog njegovog odnosa prema pandemiji izazvanoj virusom korona. Lukašenko je pandemiju nazvao "psihozom" koja se može sprečiti pijenjem vodke, voženjem traktora ili odlaskom u saunu. Neki su uporedili Lukašenkov odgovor na pandemiju s postupanjem sovjetske vlade u nuklearnoj katastrofi u Černobilu.

Posle meseci negiranja, Lukašenko (65) je i sam testiran pozitivno na koronu.

Lukašenko se, uz krizu izazvanu korona virusom, suočava i sa otporom oko ekonomske integracije Belorusije sa Rusijom i prigovorima sa Zapada o stanju ljudskih prava.

Autor: Radio slobodna Evropa

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kondratjev: Visoka podrška aktuelnom predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku očekivana

Izvor: Vostok.rs, 10.Avg.2020

Ruski zvaničnici nisu iznenađeni visokom podrškom Aleksandra Lukašenka na predsedničkim izborima u Belorusiji (oko 80 odsto). Oni smatraju da on predstavlja stabilnost države i stabilnost odnosa sa Rusijom. Međutim, ne isključuje se da bi u zemlji moglo doći i do protesta nezadovoljne opozicije. Visoka...

Nastavak na Vostok.rs...

Bjelorusija: Najveći protesti opozIcije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Avg.2020

Glavni grad Bjelorusije godinama nije vidio ovolike proteste opozicije. Hiljade su izašle na ulice strahujući da će izborni zvaničnici manipulisati rezultatima kako bi omogućili i šesti mandat predsjedniku Aleksandru Lukašenku koji upravlja zemljom od 1994. godine.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.