VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI NA KOSOVU 30. JANUARA?

Izvor: Kurir, 02.Okt.2010, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI NA KOSOVU 30. JANUARA?

PRIŠTINA - Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu mogli bi da budu održani 30. januara sledeće godine, preneo je prištinski list Ekspres pozivajući se na zapadne diplomate akreditovane u Prištini.

Održavanje izbora krajem januara je optimalan rok, jer do tada treba spremiti i izglasati zakon o izborima, a uklapa se i u ustavni rok za održavanje izbora pošto je Fatmir Sejdiju podneo ostavku na mesto predsednika 27. septembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zbog ocene ustavnog suda da je prekršio ustav, obavljajući istovremeno funkcije predsednika Kosova i predsednika Demokratskog saveza Kosova, prenosi Tanjug. Prema ustavu Kosova, v. d. predsednika može privremeno da obavlja tu dužnost najviše šest meseci. Ekspres dodaje da je kraj januara za održavanje vanrednih izbora, rok prihvatljiv za većinu stranaka na Kosovu, kosovske institucije i međunarodne predstavnike.

Izvor lista je kazao da je premijer Hašim Tači na sastanku s Fatmirom Sejdijuom insistirao da se izbori održe za dva do četiri meseca, dok je Sejdiju tražio da to bude od četiri do šest meseci.

Onlajn izdanje lista Koha ditore prenosi da je vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasnići zatražio na sastanku od predstavnika Centralne izborne komisije da izbore organizuju u decembru ili najkasnije u februaru sledeće godine. Krasnići će predložiti 6. ili 13. februar kao moguće datume za izbore, piše Koha ditore i dodaje da od predsednika stranaka vladajuće koalicije postoje naznake da će do tada sačuvati institucionalnu stabilnost, kao i da podržavaju prevremene izbore, prenosi Beta.

U Prištini se već spekuliše da nijedna stranka neće uspeti da osvoji dovoljan broj glasova da sama formira vladu. Novina izbora na Kosovu biće verovatno i pojavljivanje pokreta "Samoopredeljenje". Prema istraživanjima objavljenim prošlog meseca lider tog pokreta Aljbin Kurti ima najveću podršku birača na Kosovu. Kurti, sa 27,1 odsto podrške, najomiljeniji je među kosovskim političarima. Na drugom mestu je sada već bivši predsednik Kosova Fatmir Sejdiju sa 14,5 odsto, treći je premijer Hašim Tači sa 13,3, četvrti je gradonačelnik Prištine Isa Mustafa sa 10,6, i peti na listi je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, sa 10,2 odsto. Ostali koji su dobili podršku, imaju veoma mali broj glasova.

Novinske agencije

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.