Uzbuna u Prištini: Čiji je ustav stariji od Biblije?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2020, 16:40

Uzbuna u Prištini: Čiji je ustav "stariji" od Biblije?

Ustav Srbije bivša šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri može da menja ako se kandiduje i pobedi na izborima u Srbiji, na šta ima pravo kao državljanka naše zemlje, izjavio je danas za Tanjug bivši šef pregovaračkog tima Beograda Marko Đurić.

"Ako želi sveobuhvatnu normalizaciju, Priština će morati da sprovede sporazum o Zajednici srpskih opština koji predviđa izmenu prištinskih propisa, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i takozvani ustav", istakao je Đurić.

On je podsetio da je Tahirijeva učestvovala u dogovaranju tog dela sporazuma i da dobro zna kakve su obaveze Prištine.

"Od obaveza se ne može pobeći", naveo je Đurić.

Bivša kosovska ministarka za dijalog Beograda i Prištine Edita Tahiri rekla je danas povodom izjave specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka da kosovski ustav nije Biblija i da se uvek može promeniti, da i Srbija može da promeni svoj ustav.

"Posle nedavne Lajčakove posete Kosovu i Srbiji, moja poruka je da je polazna tačka konačnog sporazuma da Srbija promeni ustav uklanjanjem Kosova iz njega. Govorim sa pozicije bivše šefice za pregovore na kojoj sam bila sedam godina", napisala je Edita Tahiri na Tviteru.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je juče u Beogradu da je sve u vezi sa Zajednicom srpskih opština već dogovoreno i potpisano i da treba da se ostvari, kao i da se kosovski ustav može promeniti i da to nije Biblija.

Krasnići: Uznemiravajuća izjava Lajčaka

Šefica projekta u Kosovskom demokratskom institutu za jačanje nadzorne uloge skupštine prema vladi i povećanju učešća građana u procesu dijaloga Beograda i Prištine Jeta Krasnići ocenila je danas kao vrlo "uznemiravajuću" izjavu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka da kosovski ustav nije Biblija, pa da ne može da se promeni.

Krasnići je na Tviteru napisala da ovakva Lajčakova izjava nije u skladu s njegovom ulogom izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, prenosi Kosovo onlajn.

"Veoma bih volela da ga čujem da javno traži od Srbije da promeni ustav i prizna Kosovo s istom lakoćom s kojom diskutuje o promeni kosovskog ustava", napisala je Krasnići.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.